Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Kurz eura dnes klesol

Foto: TASR/AP

Mnoho investorov v súčasnosti vyberá zisky.

Frankfurt nad Mohanom 9. januára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes klesol. Príčinou sú obavy týkajúce sa vývoja ekonomiky eurozóny, informovala agentúra DPA.

Euro sa dnes podvečer predávalo po 1,3037 USD, pričom v rannom obchodovaní jeho kurz vzrástol až na 1,3096 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3056 (v utorok: 1,3086) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7659 (0,7642) eura.

"Eufória zo začiatku roka týkajúca sa eura je už preč," uviedol devízový expert BHF-Bank Stephan Rieke. Mnoho investorov v súčasnosti vyberá zisky. "Na euro mali mierny negatívny vplyv aj makroekonomické údaje z Nemecka." Správa o nemeckej priemyselnej produkcii za november 2012 totiž nenaplnila očakávania. Už v utorok (8. 1.) sklamali správy o nemeckom zahraničnom obchode a priemyselných objednávkach. Podľa Riekeho sa opäť zvýšili obavy týkajúce sa vývoja ekonomiky eurozóny.

Navyše vyhliadky dolára sa v súčasnosti posudzujú pozitívnejšie než ešte na prelome rokov, pripomenul Rieke. Vyriešil sa totiž fiškálny spor a americká centrálna banka Fed signalizovala, že ešte tento rok môže ukončiť alebo obmedziť výkup dlhopisov.

Informovala o tom agentúra DPA.