Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Kurz eura dnes vzrástol nad 1,32 USD/EUR

Foto: TASR/AP

Dôvodom sú signály uvoľnenia napätia v súvislosti s dlhovou krízou eurozóny.

Frankfurt nad Mohanom 10. januára (TASR) - Spoločná európska mena dnes výrazne posilnila a jej kurz dočasne vyskočil až nad úroveň 1,32 USD/EUR. Dôvodom sú signály uvoľnenia napätia v súvislosti s dlhovou krízou eurozóny, informovala agentúra DPA.

Kurz eura dnes vyskočil až na 1,3205 USD/EUR a v porovnaní s ranným obchodovaním vzrástol takmer o 2 centy. Euro v ďalšom priebehu obchodovania stratilo časť ziskov a podvečer sa predávalo po 1,3188 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3113 (v stredu: 1,3056) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7626 (0,7659) eura.

Veľkú väčšinu ziskov zaznamenalo euro po vyhláseniach prezidenta ECB po dnešnom zasadaní Rady guvernérov. ECB ponechala v súlade s očakávaniami kľúčový úrok v eurozóne na rekordnom minime 0,75 %.

Draghi signalizoval, že ECB sa nebude ponáhľať s ďalším znižovaním sadzieb. Podľa prezidenta ECB sa situácia v eurozóne začína stabilizovať. Náklady na obsluhu dlhu okrajových štátov eurozóny klesli a akciové trhy posilnili a znížila sa ich volatilita. Zvýšil sa aj prílev kapitálu do eurozóny a stúpla výška vkladov v bankách okrajových štátov menovej únie. Na druhej strane, v reálnej ekonomike sa tieto zmeny ešte neprejavili. Hospodárstvo regiónu je naďalej slabé, preto ECB nemá dôvod zatiaľ meniť svoju politiku.

Podľa experta Commerzbank Michaela Schuberta ECB nezníži úrokové sadzby počas celého tohto roka. A expert krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ralf Umlauf nazval súčasnú stratégiu ECB "politikou pokojnej ruky".

Devízový trh prijal Draghiho výroky ako signál zníženia napätia v súvislosti s dlhovou krízou eurozóny. To sa pridalo k ďalším pozitívnym signálom z regiónu. Španielsko a Taliansko dnes úspešne predali dlhopisy a úročenie ich dlhu sa znížilo, čo podporilo rizikový apetít investorov.