Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Kurz eura dnes klesol pod 1,31 USD/EUR

Foto: TASR/AP

Počas dnešného obchodovania kurz eura klesol až na 1,3083 USD, čo je najmenej od polovice decembra.

Frankfurt nad Mohanom 3. januára (TASR) - Pokles búrz v Európe a USA mal dnes negatívny vplyv na spoločnú európsku menu. Pozorovatelia hovoria o vytriezvení z eufórie, ktorá zavládla po fiškálnom kompromise v USA, informovala agentúra DPA.

Počas dnešného obchodovania kurz eura klesol až na 1,3083 USD, čo je najmenej od polovice decembra. Podvečer sa euro predávalo približne po 1,31 USD, čo je takmer o 1 cent menej ako v stredu (2. 1.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3102 (v stredu: 1,3262) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7632 (0,7540) eura.

Náladu na trhoch zhoršili skeptické vyjadrenia ratingových agentúr týkajúce sa fiškálneho kompromisu v USA. A pozitívne signály z amerického trhu práce neskôr nedokázali výraznejšie zlepšiť náladu na trhoch.

Podľa Moody's sa síce Spojené štáty vyhli pádu z takzvaného fiškálneho útesu, ale urobili len malý krôčik k udržateľnej fiškálnej politike. Ak Washington urýchlene nezačne s redukciou rozpočtového schodku, Moody's prikročí k zníženiu hodnotenia jeho úverovej bonity.

Aj Agentúra Standard & Poor's upozornila USA, že kompromisná dohoda medzi Kongresom a prezidentom nestačí na zlepšenie ratingu krajiny. Navyše predpokladá, že nadchádzajúce rokovania o krátení výdavkov a zvýšení dlhového stropu budú opäť tvrdé. S&P v auguste znížila Spojeným štátom rating z najvyššej úrovne o jeden stupeň na AA+, pričom jeho výhľad je negatívny.

Informovala o tom agentúra DPA.