Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SME RODINA: Garantujeme zvýšenie čistého príjmu o 200 eur mesačne

Na snímke zľava predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár a podpredsedovia hnutia Peter Pčolinský a Milan Krajniak počas tlačovej konferencie po skončení programovej konferencie hnutia na tému Politická a makroekonomická analýza a konkrétne politické a makroekonomické kroky hnutia, 20. mája 2017 v Bratislave. Foto: TASR – Jakub Kotian

Na dnešnej programovej konferencii hnutia to povedal jeho podpredseda Milan Krajniak.

Bratislava 20. mája (TASR) – Hnutie Sme rodina garantuje, že po ich prípadnom štvorročnom pôsobení vo vláde bude mať každý zamestnaný človek na Slovensku o 200 eur vyšší plat v čistom. Súčasne sa mu o 50 eur mesačne znížia náklady rodinného rozpočtu na energie a dlhovú službu a splátky úverov. Rodina s jedným zamestnaným by tak mala mať o 250 eur a rodina s dvoma zamestnanými členmi o 450 eur vyšší čistý mesačný príjem. Na dnešnej programovej konferencii hnutia to povedal jeho podpredseda Milan Krajniak.

Sme rodina chce podľa jeho slov byť štátotvorným politickým hnutím a má vlastnú predstavu, ako by mal štát fungovať. "Túto predstavu sme zhutnili do materiálu Starostlivý štát pre päť miliónov ľudí," uviedol Krajniak. Dodal, že jeho podstatou je presná analýza, podľa ktorej sú na Slovensku, vzhľadom na výkonnosť ekonomiky a produktivitu práce Slovákov, výrazne podhodnotené ich príjmy. "My sme tento deficit vypočítali na základe týchto čísiel na 200 eur v čistom na každého zamestnanca na Slovensku," vyhlásil podpredseda hnutia.



Ako ďalej povedal, Sme rodina chce zmeniť prerozdeľovanie vyprodukovaného národného bohatstva. "Pretože pri dnešnom prerozdeľovaní ide na platy zamestnancov len 39 percent a na zisky kapitálu a firiem 51 percent. Dnes dávame 32 miliárd eur ročne na platy a odmeny zamestnancov, my chceme dávať 41 miliárd," spresnil Krajniak. Potrebných deväť miliárd chce hnutie získať takzvanou 3D politikou.

Jej súčasťou je podľa Krajniakových slov daňová spravodlivosť v podobe zvýšenia daní pre monopoly na 50 percent a oligopoly na 33 percent a súčasné zníženie daní pre malých, stredných podnikateľov a zamestnancov na 16 percent. Hnutie chce tiež presadiť dodanenie oligarchov, finančných skupín a nadnárodných spoločností a od zastavenia karuselových podvodov s DPH si sľubuje 1,2 miliardy eur.

V prípade úspechu v budúcich parlamentných voľbách by Sme rodina zvýšilo mzdy v štátnej a verejnej správe aj minimálnu mzdu. Podľa Krajniaka chce presadzovať aj znižovanie nákladov podnikateľov, odvodové zaťaženie a zrušenie niektorých poplatkov. Zoškrtaním podpory pre obnoviteľné zdroje by podľa materiálu hnutia došlo k zníženiu cien energií o 20 percent.