Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Košické letisko v 1. polroku s 11-% úbytkom cestujúcich

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Pre TASR to uviedol zástupca výkonného riaditeľa pre financie Letiska Košice - Airport Košice, a.s., Tomáš Jančuš.

Košice 15. augusta (TASR) - Letisko Košice za 1. polrok tohto roku vybavilo spolu 88.859 cestujúcich, čo medziročne predstavuje pokles o 11 %. Pre TASR to uviedol zástupca výkonného riaditeľa pre financie Letiska Košice - Airport Košice, a.s., Tomáš Jančuš.

Podobnú mieru úbytku cestujúcich za prvých šesť mesiacov, o 12 %, zaznamenalo aj bratislavské Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS).

Košické letisko v súčasnosti popri chartrových letov do letných destinácií prevádzkuje týždenne 45 letov na pravidelných linkách, spravidla denne štyrikrát do Prahy a po dvakrát do Viedne a Bratislavy. V prevádzke je ďalej terminál všeobecného letectva, kde sú vybavované súkromné lety. Počas letných mesiacov letisko opätovne prevádzkuje priame pravidelné týždenné spojenie do chorvátskej Rijeky.

"V tohtoročnom letnom charterovom letovom poriadku ako najobľúbenejšia destinácia suverénne kraľuje turecká Antalya, sme teda svedkami pokračovania tohto trendu z minulého roka. Druhou najobľúbenejšou destináciou je bulharský Burgas," zhodnotil Jančuš. V rámci pravidelnej prepravy má najpozitívnejší vývoj pravidelná linka do a z Viedne.

Z aktuálnej turistickej sezóny očakáva košické letisko tento rok podobný objem letov ako vlani. "Niektoré destinácie sa v porovnaní s minulým rokom zrušili, mnohé ale pribudli, často sa menia leteckí prepravcovia vrátane rôznych kapacít lietadiel, preto je v priebehu sezóny zložité porovnávať," dodal zástupca výkonného riaditeľa a člen predstavenstva spoločnosti.

Košické letisko, v ktorom má 34-% podiel štát, intenzívne rokuje s viacerými leteckými prepravcami o novom pravidelnom spojení s Britskými ostrovmi, ako aj s destináciami v Nemecku. "Otvorenie nových leteckých spojení však nie je len úlohou pre letisko, je nevyhnutné, aby sa na oživení leteckej prepravy aktívne podieľali aj ostatné subjekty prijímajúce benefity, a to mesto, región, Košice Turizmus, Európske hlavné mesto kultúry 2013 a ostatné podnikateľské subjekty," skonštatoval Jančuš.

V rámci pravidelnej sezónnej prepravy je pre budúce leto prioritou rozšírenie ponuky z Košíc do destinácií v Chorvátsku - Split, Zadar, Dubrovník, ako aj rozšírenie chartrových letov i na zimnú sezónu a počas atraktívnych kultúrnych, športových a turistických podujatí. Veľký potenciál vidí letisková spoločnosť aj vo väčšom spojení metropoly východu s Bratislavou.