Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Koronakríza v Holandsku vyvolala nárast dopytu po sociálnych dávkach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štatistický úrad ešte začiatkom augusta uviedol, že oficiálna miera nezamestnanosti v Holandsku počas júla mierne vzrástla - na 4,5 %.

Brusel/Amsterdam 31. augusta (TASR) - Viac ako 12.000 občanov Holandska za obdobie 1. polroka 2020 požiadalo o udelenie základných sociálnych dávok, uviedol v pondelok spravodajský server DutchNews.nl s odkazom na údaje národnej štatistickej agentúry CBS. Za nárastom žiadostí sú najmä dosahy koronakrízy.

Podľa údajov CBS v súčasnosti Holandsko vypláca dávky sociálnej pomoci 427.000 osobám. Tie sa vyplácajú ľuďom bez nároku na dávky v nezamestnanosti. Ide o prvý nárast žiadostí o vyplatenie sociálnych dávok za posledných 2,5 roka.

Nárast žiadostí bol obzvlášť citeľný - na úrovni päť percent - u osôb vo veku do 27 rokov, pretože veľa mladých ľudí prišlo o prácu v sektore služieb pre zatváranie prevádzok po zavedení karanténnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu.

DutchNews.nl pripomenul, že mnoho mladých ľudí malo uzavretú flexibilnú pracovnú zmluvu, ktorá ich oprávňuje iba na poskytovanie trojmesačných dávok v nezamestnanosti, ak by prišli o prácu.

Najmenší nárast žiadostí na vyplácanie sociálnych dávok, na úrovni 0,4 %, bol u osôb starších ako 45 rokov. Nárast žiadostí o sociálne dávky sa týka všetkých pracovných oblastí, upozornila CBS.

Štatistický úrad ešte začiatkom augusta uviedol, že oficiálna miera nezamestnanosti v Holandsku počas júla mierne vzrástla - na 4,5 %. Avšak v druhej polovici tohto roka CBS očakáva výraznejší nárast nezamestnanosti, keď sa začne znižovať počet vládnych schém na pomoc spoločnostiam zasiahnutým koronakrízou, čo umožňuje upravená legislatíva EÚ. Očakáva sa, že najviac ľudí príde o prácu v sektore služieb, cestovného ruchu, logistiky a maloobchodu.


Spravodajca TASR Jaromír Novak