Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kia v roku 2016 prispela do európskych krajín viac ako miliardou eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Výrobný závod značky Kia v Tepličke nad Váhom pri Žiline zamestnáva viac ako 3800 ľudí na plný úväzok.

Teplička nad Váhom 22. októbra (TASR) – Spoločnosť Kia prispela v roku 2016 vo forme daní do rozpočtov európskych krajín sumou 1,2 miliardy eur, vrátane colných poplatkov, dane z príjmu a z predaja. Táto suma sa zvýšila o takmer 39 % od roku 2013, kedy Kia zaplatila v Európe na daniach 865 miliónov eur. Vyplýva to zo štúdie nezávislej európskej konzultačnej spoločnosti London Economics s názvom Ekonomický a sociálny prínos prameniaci z prítomnosti značky Kia v Európe. TASR o tom informoval hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé.

Doplnil, že podľa štúdie je vďaka pôsobeniu značky v Európe zamestnaných buď priamo spoločnosťou Kia, alebo v dodávateľskom reťazci, predaji či distribúcii 184.386 ľudí. "Štúdia vyčíslila, že výška dopadu značky Kia na európske ekonomiky dosiahla objem 7,6 miliardy eur. Táto suma sa odvíja od hrubej pridanej hodnoty, ktorú vytvárajú európske prevádzky značky Kia, berúc do úvahy ekonomický prínos k tvorbe hrubého domáceho produktu a predstavujú hodnotu tovarov a služieb vytvorených vstupnými nákladmi spoločnosti," uviedol Bačé.

Výrobný závod značky Kia v Tepličke nad Váhom pri Žiline zamestnáva viac ako 3800 ľudí na plný úväzok. "Kia Motors Slovakia nakúpila v minulom roku tovar vo výške 5,2 miliardy eur, z ktorých tovar v objeme 3,8 miliardy eur (73 %) pochádzal priamo z Európy. Závod v tomto roku investuje 130 miliónov eur do prípravy liniek na výrobu nových modelov," podotkol hovorca automobilky.

"Kia urobila v Európe niekoľkomiliardovú investíciu, z čoho profitujú naši zákazníci, zamestnanci, ako aj komunita na celom kontinente. Štúdia odhaľuje rozsah nášho celkového príspevku pre európsku ekonomiku a náš prísľub k ďalšiemu rozvoju produktov a výroby zaručuje, že tento prínos bude naďalej rásť,"
povedal prevádzkový riaditeľ Kia Motors Europe Michael Cole.

V roku 2016 predala Kia v Európskej únii 435.316 automobilov, čo je o 12,7 % viac v porovnaní z rokom 2015 a predstavuje 2,9-percentný podiel na trhu. Počas prvých troch kvartálov tohto roka predala Kia v Európe 364.924 vozidiel (nárast o 8,1 % v medziročnom porovnaní), čím sa kumulatívny trhový podiel dostáva na 3 %, dodal Bačé.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá, spustili v decembri 2006. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 2,7 milióna vozidiel a vyše 4 milióny motorov.

Kia Motors Europe je európska centrála spoločnosti Kia Motors Corporation pre predaj, marketing a služby v nemeckom Frankfurte a zastrešuje 30 európskych trhov.