Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

F. Villeroy: Každý člen eurozóny musí dodržiavať jej pravidlá

Ilustračné foto. Foto: TASR

Villeroy, ktorý je zároveň guvernérom francúzskej centrálnej banky, uviedol, že talianska vláda by mala riešiť otázku vysokého verejného dlhu a nezamestnanosti prostredníctvom hospodárskych reforiem.

Paríž 20. júna (TASR) - Všetky krajiny eurozóny musia dodržiavať pravidlá menovej únie, vyhlásil člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Francois Villeroy de Galhau v súvislosti s ekonomickými plánmi novej talianskej vlády. Tie by v prípade realizácie mohli ešte zhoršiť už aj tak nepriaznivú situáciu krajiny v oblasti štátneho dlhu.

Villeroy, ktorý je zároveň guvernérom francúzskej centrálnej banky, uviedol, že talianska vláda by mala riešiť otázku vysokého verejného dlhu a nezamestnanosti prostredníctvom hospodárskych reforiem. Zatiaľ sú však budúce kroky Ríma v oblasti ekonomiky neisté. "Akým smerom sa bude talianska vláda uberať, zatiaľ nie je jasné," uviedol guvernér francúzskej centrálnej banky. V tejto súvislosti však dodal, že "každý člen eurozóny musí dodržiavať pravidlá bloku".

Nová talianska vláda, ktorú tvoria populistické Hnutie piatich hviezd a extrémne pravicová Liga Severu, plánuje zníženie daní a zvýšenie výdavkov v sociálnej oblasti. V prípade realizácie výdavkových plánov vlády sa dlh Talianska, ktorý je už teraz druhý najvyšší v eurozóne, ešte zvýši.