Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

K. Lauk: Cyprus by nemal v júli prevziať predsedníctvo Európskej únie

Foto: TASR/AP

Vyhlásil dnes Kurt Lauk, prezident poradenskej skupiny Kresťansko-demokratickej únie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Cyprus sa 1. júla stane predsedajúcou krajinou EÚ.

Berlín 26. júna (TASR) - Cyprus by nemal v júli prevziať rotujúce predsedníctvo Európskej únie (EÚ), pretože požiadal o záchranný úver. Vyhlásil dnes Kurt Lauk, prezident poradenskej skupiny Kresťansko-demokratickej únie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Cyprus sa 1. júla stane predsedajúcou krajinou EÚ. Vláda v Nikózii však musela požiadať Brusel o záchranný úver. Potrebuje totiž financie na rekapitalizáciu bánk, ktoré sa príliš angažovali v Grécku a museli odpísať veľké straty z jeho dlhopisov. Najväčšie problémy má dvojka na cyperskom trhu Cyprus Popular Bank. Na jej rekapitalizáciu musí Cyprus do konca júna zohnať 1,8 miliardy eur.

"Toto je paradox Európskej únie, keď má byť pes poverený dozorom nad rozdeľovaním klobások," vyhlásil Lauk.

Lauk žiada, aby krajiny, ktoré čerpajú financie zo záchranného fondu, vrátane Španielska, ktoré požiadalo o úver na pomoc svojim bankám, nezastávali predsednícku funkciu. Predsedajúca krajina totiž po dobu šiestich mesiacov určuje agendu bloku.

"Je neprijateľné, aby štát, ktorý požiadal o záchranný úver prevzal funkciu predsedajúcej krajiny," vyhlásil a dodal, že má pochybnosti o tom, či Cyprus, ktorý je treťou najmenšou ekonomikou eurozóny, má oprávnenie určovať smer stabilizácie Európy.

"Ako sa môže Cyprus zaoberať krízovým manažmentom, keď sa sám nachádza uprostred krízy?" pýta sa Lauk.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí sa od jeho komentárov dištancovalo. Európska rada na margo Laukových slov uviedla, že úlohou predsedajúcej krajiny je riešiť úlohy v záujme celej únie.