Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

J&T Banka ukončila vlaňajšok s čistým ziskom 9,4 milióna eur

Klienti majú záujem aj o dlhodobé zhodnocovanie majetku pri vyššej úrokovej sadzbe.

Bratislava 2. apríla (TASR) - S čistým ziskom 9,4 milióna eur ukončila vlaňajší hospodársky rok slovenská pobočka zahraničnej J&T Banky. Počet klientov medziročne vzrástol o 40 %.

Objem klientskych vkladov presiahol 583 miliónov eur, čo predstavuje nielen 9-% nárast oproti porovnateľnému obdobiu, ale zvýšila sa najmä stabilita a štruktúra vkladov. Vzrástol objem vkladov s dvoj a viacročnou duráciou, čo značí, že klienti majú záujem aj o dlhodobé zhodnocovanie majetku pri vyššej úrokovej sadzbe.

Objem pohľadávok voči klientom sa zvýšil o 5 %. Z hľadiska úverového financovania J&T Banka participovala na projektoch v oblastiach hotelierstva, retransmisie či energetiky.

Výraznejší nárast čistého zisku ovplyvnila najmä nižšia tvorba opravných položiek, ktorá bola na úrovni 6,4 %. Prevádzkový zisk banky dosiahol 12,9 milióna eur, pričom na jeho tvorbe sa podieľali najmä čisté úrokové výnosy, ktoré boli oproti porovnateľnému obdobiu pomerne stabilné a výnosy z poplatkov a provízií, ktoré vzrástli o 114 %. Dôvodom nárastu bola vyššia aktivita pri obchodovaní s cennými papiermi. Išlo najmä o poplatky za predaj zlatých kovov, poplatky za spoluprácu pri emisiách podielových listov či za zmenkové programy.

Prevádzkové náklady zaznamenali nárast o 2 %. Výsledok bol ovplyvnený rastom osobných nákladov o 12 % a zároveň poklesom administratívnych nákladov o 1 % a odpisov o 4,7 %.

J&T Banka Bratislava je členom skupiny J&T. Zameriava sa na poskytovanie služieb privátneho a investičného bankovníctva.