Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

JDS vyzvala opozíciu, aby predstavila konsolidačné opatrenia

Na snímke predseda Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Michal Kotian. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Balík opatrení na konsolidáciu verejných financií súčasnej vlády JDS vníma ako dobrý signál pre Slovensko.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) požiadala všetky opozičné politické strany, aby predstavili verejnosti svoje vlastné konsolidačné opatrenia. Balík opatrení na konsolidáciu verejných financií súčasnej vlády JDS vníma ako dobrý signál pre Slovensko. Informoval o tom predseda JDS Michal Kotian.

"Podľa JDS je potrebné, aby verejnosť spoznala návrhy všetkých relevantných parlamentných politických strán najmä v situácii, keď sa za posledné tri roky zvýšilo zadlženie na každého jedného Slováka o viac ako 40 %," uviedla JDS.

Jednota kritizuje aj to, že niektoré z opozičných strán vystupujú proti zvyšovaniu dôchodkov. Mali by tak občanom predstaviť, ktoré konsolidačné opatrenia by zasiahli sociálne štandardy ľudí. Podľa JDS sa dlh Slovenska od roku 2020 do 2023 zvýšil o 25 miliárd eur.

Bolo by korektné, aby sa verejnosť a seniori dozvedeli, do akej miery by chceli opozičné strany ísť v rámci výdavkov do opatrení, ktoré avizovala aj vláda odborníkov. Ide o krátenie dôchodkov, rušenie obedov či vlakov zadarmo, škrtanie sociálnych dávok či zvyšovanie dane z pridanej hodiny (DPH).

"Samotné konsolidačné opatrenia predstavené vládou za dve miliardy eur pri udržaní sociálnych štandardov sú dobrým signálom pre Slovensko. Oceňujeme, že boli v rámci Ódorových excelovských lego kociek vybrané opatrenia, ktoré budú mať minimálne dosahy na sociálne štandardy nielen nás, seniorov, ale aj ďalších sociálnych skupín," dodala JDS.