Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Japonská firma Tepco získala od vlády finančnú injekciu 1 bilión jenov

Zemetrasením a cunami zničený štvrtý blok elektrárne Fukušima. Foto: TASR/AP

Tepco zápasí s obrovskými nákladmi v dôsledku havárie elektrárne Fukušima, v ktorej došlo po zemetrasení a následných prívalových vlnách cunami v marci minulého roka k poškodeniu troch reaktorov.

Tokio 31. júla (TASR) - Japonská vláda poskytla energetickej spoločnosti Tokyo Electric Power (Tepco), ktorá prevádzkuje zemetrasením zničenú jadrovú elektráreň vo Fukušime, finančnú injekciu 1 bilión jenov (10,44 miliardy eur) s cieľom zabrániť bankrotu firmy.

Výmenou za finančnú pomoc získala vláda v spoločnosti kontrolný podiel.

Tepco zápasí s obrovskými nákladmi v dôsledku havárie elektrárne, v ktorej došlo po zemetrasení a následných prívalových vlnách cunami v marci minulého roka k poškodeniu troch reaktorov. Náklady spojené s odstraňovaním zničených reaktorov, kompenzáciami pre poškodené firmy a evakuáciou zasiahnutých obyvateľov, ako aj náklady na nákup palív pre tepelné elektrárne po odstavení jadrových, znamenali pre firmu rozsiahle finančné škody.

Vláda preto spoločnosti povolila zvýšenie cien za elektrinu pre domácnosti od 1. septembra v priemere o 8,46 %. Za to, ako aj za všetky ťažkosti spôsobené haváriou v jadrovej elektrárni, sa dnes Tepco obyvateľom ospravedlnila.