Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Japonci chceli kúpiť dva milióny emisných povoleniek po menej než eure

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Informácie o cenách emisných povoleniek sa často neobjavujú, avšak zdroje z trhu uvádzajú, že od zavedenia prvých obchodov pred štyrmi rokmi sa väčšinou obchodovali v rozmedzí od 5 do 14 eur.

Londýn 27. júna (TASR) - Využívajúc neustály prepad cien emisných povoleniek japonské firmy chceli kúpiť emisné povolenky po menej než 1 eure. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa poradcu slovenskej vlády minimálne jedna japonská firma mala záujem o kúpu 2 miliónov emisných povoleniek (AAU) za menej než 2 milióny eur.

"Ponuku sme museli odmietnuť, pretože táto suma nebola dostatočná na kvalitné zelené projekty," povedal pre agentúru Reuters Stanislav Kolář, zakladateľ českej firmy Carbon Redux, ktorá radí slovenskej vláde. Potenciálneho kupca však neidentifikoval.

Podľa Kolářa sú ceny za emisné povolenky okolo 1 eura nerentabilné.

"Kvalitné zelené projekty si vyžadujú vyššie ceny (AAU)," povedal Kolář, adekvátnu sumu však odmietol špecifikovať. Informácie o cenách emisných povoleniek sa často neobjavujú, avšak zdroje z trhu uvádzajú, že od zavedenia prvých obchodov pred štyrmi rokmi sa väčšinou obchodovali v rozmedzí od 5 do 14 eur.

V dôsledku poklesu cien v poslednom období však aj objem ponúk klesol, avšak japonské firmy sú naďalej aktívne. Dôvodom je minuloročné zemetrasenie a následné vlny cunami v severovýchodnom Japonsku, ktoré poškodili jadrovú elektráreň Fukušima. To prinútilo japonskú vládu odstaviť takmer všetky jadrové elektrárne a firmy tak musia elektrinu produkovať vo zvýšenej miere z fosílnych zdrojov.

"Ministerstvo životného prostredia o ponuke vedelo a s postupom poradenskej firmy súhlasilo. Prioritou rezortu je predať emisné kvóty AAU transparentne za ekonomicky prijateľnú cenu s tým, že ich využije na zelené projekty a následné znižovanie produkcie emisií CO2," uviedol pre TASR hovorca envirorezortu Maroš Stano. Priblížil, že ministerstvo v súčasnosti rokuje s potenciálnymi kupcami – japonskými spoločnosťami, ako aj vládami dvoch krajín EÚ. "Ministerstvo vyvíja maximálne úsilie, aby sa predaj emisií uskutočnil čo možno v najkratšom čase," poukázal.