Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zmenou v príspevkoch nemáme záujem znižovať ich poskytované objemy

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Vysvetľuje minister práce Ján Richter.

Bratislava 11. januára (TASR) - Zámerom zmien v príspevkoch poskytovaných cez úrady práce nie je riešiť šetrenie verejných financií. Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornil minister práce Ján Richter (Smer-SD).

"Nemáme záujem znižovať objemy, máme záujem zefektívniť jednotlivé nástroje," zdôraznil šéf sociálneho rezortu. Cieľom tak je efektívnosť, odstránenie plošnosti cez lepšiu adresnosť a zamedzenie zneužívaniu týchto príspevkov.

Po novom má cez návrh novely zákona o službách zamestnanosti, ktorú už odsúhlasila vláda SR, na úradoch práce vzniknúť Výbor pre otázky zamestnanosti. Ten bude mať za úlohu schvaľovať poskytovanie príspevkov aktívnej politiky trhu práce, na ktoré nie je právny nárok.

Dôvodom je adresnosť a tiež zmena niektorých právne nárokovateľných opatrení na nenárokovateľné. Od mája tohto roka tak nebude na ne automatický nárok. Tým sa podľa ministra vytvoria podmienky na lepšie zohľadňovanie situácie na regionálnych trhoch práce.

Okrem týchto zmien dôjde aj k zrušeniu viacerých príspevkov, a to z dôvodu ich nízkej miery využívania alebo nedostatku financií v štátnej kase. Ide napríklad o príspevok na zapracovanie znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, ktorý v roku 2011 využilo iba 195 ľudí.

Zároveň dochádza k zmenám aj pri doterajšom pravidelnom a povinnom hlásení sa evidovaných uchádzačov o zamestnanie na úradoch práce. Táto mesačná periodicita návštev sa ruší. "Chceme zvýšiť kontakty na základe profilácie uchádzačov," dodal šéf ústredia práce Marián Valentovič.

Minister Richter na záver zdôraznil, že všetky zmeny obsahované v novele prešli "hlbokým sociálnym dialógom a pripomienkovaním". Rezort rokoval nielen v rámci tradičných stretnutí v tripartite, so zástupcami zamestnávateľov, pracujúcich a obcí, ale aj so špecifickými skupinami.