Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Jack Ma: Obchodný spor medzi Čínou a USA môže trvať aj 20 rokov

Na snímke zakladateľ čínskej internetovej spoločnosti Alibaba Group Holding Ltd Jack Ma. Foto: TASR/AP

Čína v reakcii na kroky USA oznámila, že uvalí v rovnakom termíne odvetné clá v hodnote 60 miliárd USD, ktoré sa dotknú viac než 5000 amerických produktov.

Šanghaj 18. septembra (TASR) - Obchodné napätie medzi Čínou a USA bude trvať dlhšie ako funkčné obdobie prezidenta Donalda Trumpa, aj keď Trump vyhrá aj nasledujúce voľby. Vyhlásil to najznámejší čínsky podnikateľ Jack Ma, zakladateľ a donedávna aj generálny riaditeľ internetového gigantu Alibaba.

Obchodná vojna by mohla trvať "aj 20 rokov," vyhlásil Ma v Šanghaji na každoročnom stretnutí akcionárov Alibaby, len niekoľko hodín po tom, ako Trump oznámil zavedenie nových ciel za približne 200 miliárd USD (170,98 miliardy eur) na čínsky import.

Clá vo výške 10 % nadobudnú účinnosť 24. septembra a na konci roka sa zvýšia na 25 % podľa Wall Street Journal, ktorý sa odvolal na zdroje z americkej administratívy.

Čína v reakcii na kroky USA oznámila, že uvalí v rovnakom termíne odvetné clá v hodnote 60 miliárd USD, ktoré sa dotknú viac než 5000 amerických produktov.

Trump trvá na tom, že Čína využíva americké obchodné pravidlá. Vláda v Pekingu zase vyhlasuje, že bude brániť svoje záujmy.

Ma v Šanghaji zároveň uviedol, že už uložené clá poškodzujú Alibabu, ale odmietol špekulácie, že obchodné napätie zohralo svoju úlohu pri jeho rozhodnutí odísť do dôchodku, ktoré oznámil minulý týždeň. Ma sa chystá vrátiť k vzdelávaniu (bol totiž učiteľom pred založením Alibaby v jeho byte v roku 1999) a chce venovať viac času filantropii. Na poste generálneho riaditeľa ho nahradil Daniel Zhang.

Alibaba sa stala najväčšou čínskou technologickou spoločnosťou s trhovou kapitalizáciou vo výške približne 406 miliárd dolárov. Spoločnosť v roku 2014 v rámci prvotnej verejnej ponuky (IPO) svojich akcií získala 25 miliárd USD.

Ma tiež akcionárom Alibaby povedal, že obchodná vojna je "proti Číne", ale vyzval svoju vládu, aby pristúpila k modernizácii a otvorila čínsky trh zahraničným investorom.