Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Richter: Stratégia zamestnanosti počíta so 4. priemyselnou revolúciou

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Dano Veselský

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny súhlasil s tým, že postupne bude záujem asi o služby, ktoré nie sú rozvinuté.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Slovensko má stratégiu politiky zamestnanosti, ktorá počíta so štvrtou priemyselnou revolúciou, má Národnú sústavu kvalifikácií a Národnú sústavu povolaní. Povedal to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) v reakcii na slová viceprezidentky Konfederácie odborových zväzov SR Moniky Uhlerovej, že 33 % pracovných miest je ohrozených automatizáciou a digitalizáciou alebo môžu pre ne zaniknúť, čo podľa nej zvyšuje dôležitosť celoživotného vzdelávania dospelých. Uviedli to po pondelkovom (17.12.) rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR.

V prvom rade bude mať záujem o voľné pracovné sily zamestnávateľ, ktorého sa to bude dotýkať, aby našiel pre nich uplatnenie, a v druhom rade to bude úrad práce, aby ľudí perspektívne pripravil na nové potreby, doplnil šéf rezortu práce. "Štruktúra slovenského priemyslu je taká, že digitalizácia, robotizácia sa nás bude dotýkať," konštatoval.

Uhlerová vidí pre týchto ľudí priestor v oblasti vzdelávania, zdravotnej a sociálnej starostlivosti. "V súčasnosti je táto oblasť personálne a finančne poddimenzovaná. Mali by sme sa sústrediť na to, akým spôsobom ju pripraviť na prísun pracovnej sily, aby boli vytvorené technické, kapacitné a finančné podmienky," uviedla Uhlerová. Pripomenula, že slovenská spoločnosť už žije vo veku automatizácie a digitalizácie.

Richter súhlasil s tým, že postupne bude záujem asi o služby, ktoré nie sú rozvinuté. "Ležiaceho klienta v sociálnom zariadení asi nebude obsluhovať robot. Vždy to bude človek a bude potrebné, aby bol na túto úlohu pripravený," podotkol minister práce a sociálnych vecí s tým, že inšpiratívne sú v tejto súvislosti pre Slovensko skúsenosti z Nemecka.