Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

J. Rajtár: Vyzývame P. Kažimíra, aby odvolal Ľ. Makóa

Na archívnej snímke riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. Foto: TASR/Marko Erd

Podľa Rajtára sa dá hovoriť o sérii podvodov, do ktorej bolo zapojených 160 firiem a bolo vyvezených takmer päť ton zlata do Turecka.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) by mal odvolať z funkcie šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa. Vyzýva ho k tomu opozičný poslanec SaS Jozef Rajtár. Upozornil na možné nové fiktívne podvody s investičným zlatom, ktoré podľa neho mohol KÚFS prehliadať.

"Vyzývame ministra financií Kažimíra, aby si už konečne spravil poriadok, aby sfunkčnil KÚFS, aby zabezpečil, že Makó z tohto postu odíde," vyhlásil na piatkovej tlačovej konferencii Rajtár.

Bývalý námestník generálneho riaditeľstva Colnej správy Peter Cvik upozornil na obchodovanie firmy Beeston s investičným zlatom, ktoré je podľa neho podozrivé už len preto, že na rovnakej adrese sídli približne 580 firiem s obdobným zameraním bez zamestnancov, štruktúry a hospodárskej histórie. "Táto firma za posledné roky vyvážala do Turecka investičné zlato, podarilo sa jej ho vyviezť v objeme 3378 kilogramov v hodnote 99 miliónov eur," priblížil s tým, že Slovensko by tak patrilo ku krajinám s najväčším obratom v obchode so zlatom. "Po čase táto firma zanikla a na jej miesto nastúpila a prebrala rovnakú činnosť firma Caprice. Tá stihla od roku 2015 vyviezť zlato v objeme 1457 kg za 48 miliónov eur," vyčíslil Cvik.

Majiteľ tejto firmy má pritom figurovať v ďalších 160 firmách. "Tu je reálny predpoklad, že v tomto prípade tzv. vývozu investičného zlata nešlo o nič iné len o reťazenie DPH a vyberanie nadmerných odpočtov," predpokladá. Podľa neho sa však týmto prípadom nezaoberalo ani jedno analytické centrum finančnej správy, ktoré má k dispozícii aj KÚFS. "Ak ani jedno analytické centrum neupozornilo, že niečo takéto sa deje a v takomto rozsahu, tak na čo sú im? Potom môže vyvstať otázka, či náhodou neboli v prípade, ktoré niekto považoval za potrebné, tieto systémy vypínané," pýtal sa Cvik.

Upozornil aj na to, že počas jeho pôsobenia u daniarov sa nedostal k výsledkom činnosti kriminálneho úradu, ktoré požadoval. "V zásade je nefunkčný. Keď som požiadal KÚFS o informáciu o výsledkoch ich činnosti za posledné roky, tak odpoveď bola, že takúto evidenciu úrad nevedie. Takže úrad nevie aké sú jeho konkrétne výsledky. Buď nemajú žiadne a nikoho nestíhali, alebo potom naozaj nechcú riadiť úrad tak, ako sa má," kritizoval Cvik.

Podľa Rajtára sa dá hovoriť o sérii podvodov, do ktorej bolo zapojených 160 firiem a bolo vyvezených takmer päť ton zlata do Turecka. "Ľudovítovi Makóovi sa to nezdá zvláštne, celé sa to nezdá zvláštne ani Kažimírovi, ktorý opakovane nekoná. Keď sa hovorí o domácich problémoch, je neustále na služobke, nevieme sa ho dopátrať. Minister nevie, čo sa v jeho rezorte deje," tvrdí Rajtár. Pokiaľ Makó neodstúpi z funkcie, bude podľa neho naďalej platiť, že "skutok sa nestal a úrad bude fungovať ako polícia za šéfovania Tibora Gašpara".