Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Irán zastavil vývoz ropy do Nemecka a Talianska

Foto: TASR/AP

Iránske ministerstvo ropného priemyslu zatiaľ potvrdilo len zastavenie exportu do Grécka.

Teherán 11. apríla (TASR) - Irán rozšíril zákaz vývozu ropy na Nemecko a Taliansko a plánuje zakázať dovoz z krajín Európskej únie (EÚ), informovala iránska Press TV na svojej internetovej stránke. Tvrdí, že Teherán už zastavil vývoz do Británie, Francúzska, Grécka a Španielska.

Iránske ministerstvo ropného priemyslu zatiaľ potvrdilo len zastavenie exportu do Grécka.

Televízia s odvolaním sa nemenované zdroje uviedla, že Irán tiež plánuje zakázať dovoz zo 100 európskych firiem. Nezverejnila však žiadne detaily.

Európska únia (EÚ) v januári schválila embargo na iránsku ropu a zmrazenie účtov iránskej centrálnej banky, aby prinútila Teherán k zastaveniu kontroverzného jadrového programu. Sankcie zahŕňali okamžitý zákaz nových kontraktov na dovoz ropy, pričom existujúce kontrakty sa majú ukončiť do 1. júla.

Do EÚ smeruje podľa odhadov asi 18 % z iránskeho vývozu ropy, predovšetkým do Grécka, Talianska a Španielska. Hlavnými dovozcami iránskej ropy sú India, Japonsko, Kórejská republika a Turecko.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád v utorok (10. 4.) vyhlásil, že sankcie Západu týkajúce sa exportu ropy Iránu neublížia. Dodal, že Irán vďaka dostatočným devízovým rezervám prežije bez vývozu ropy až tri roky.