Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Inštitút DIW očakáva pokles nemeckej ekonomiky aj v 1. štvrťroku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Hospodársky barometer DIW vo februári dosiahol 83 bodov, čo znamená výrazný pokles z januárovej hodnoty 91 bodov.

Berlín 28. februára (TASR) - Nemecká ekonomika pokračuje v oslabovaní a v prvom štvrťroku sa pravdepodobne tiež zmenší. Oznámil to v stredu Nemecký ústav pre hospodársky výskum (Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung, DIW). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Nemecká ekonomika naďalej zápasí s dôsledkami ruskej invázie na Ukrajinu, vyššími úrokovými sadzbami, nejasnými podmienkami v hospodárskej politike a len miernym rastom svetovej ekonomiky, uviedol v stredu Timm Bönke z inštitútu DIW.

Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa za tri mesiace do konca decembra 2023 v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom znížil o 0,3 %. Výsledky aktuálneho prieskumu podľa DIW naznačujú, že výkon hospodárstva mierne klesne aj v prvom štvrťroku 2024. Problémy má najmä priemysel.

"Podnikateľské očakávania vo výrobnom sektore sa vo februári opäť mierne znížili a ani v prípade nových objednávok sa neobjavili náznaky oživenia," priblížil Bönke. Dopyt sa podľa neho oslabuje doma aj v zahraničí.

Hospodársky barometer DIW vo februári dosiahol 83 bodov, čo znamená výrazný pokles z januárovej hodnoty 91 bodov. Ukazovateľ sa teraz nachádza hlboko pod hranicou 100 bodov, ktorá zodpovedá priemernému hospodárskemu rastu na úrovni okolo jednej tretiny percenta.