Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast francúzskej ekonomiky by sa mal na začiatku budúceho roka oživiť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

INSEE prognózuje, že za rok 2018 francúzsky HDP stúpne o 1,5 % a nie o 1,6 %, ako očakával ešte v októbri. Vlani HDP vzrástol o 2,3 %, čo bol najlepší výsledok francúzskej ekonomiky za desaťročie.

Paríž 18. decembra (TASR) - Rast francúzskej ekonomiky by sa mal začiatkom budúceho roka oživiť po tom, čo násilné protivládne protesty a klesajúca podnikateľská dôvera pretrhli zotavovanie pôvodne očakávané na konci roka, uviedol francúzsky štatistický úrad INSEE.

Druhá najväčšia ekonomika eurozóny v posledných troch mesiacoch 2018 zrejme expanduje len o 0,2 % po náraste o 0,4 % v 3. štvrťroku, prognózuje INSEE vo svojom kvartálnom výhľade.

Štatistici pôvodne počítali v poslednom kvartáli so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,4 %, keďže ekonomika sa zotavovala zo slabého štartu do tohto roka. INSEE však znížil svoju predpoveď. Protesty podľa štatistického úradu pribrzdili rast o 0,1 percentuálneho bodu. Zvyšok revízie pripadá na slabšiu podnikateľskú dôveru, ktorá sa zhoršovala už pred vypuknutím protestov z dôvodu medzinárodných obchodných sporov.

INSEE prognózuje, že za celý rok 2018 francúzsky HDP stúpne o 1,5 % a nie o 1,6 %, ako očakával ešte v októbri. Vlani HDP vzrástol o 2,3 %, čo bol najlepší výsledok francúzskej ekonomiky za desaťročie.

V 1. kvartáli 2019 by sa tempo expanzie malo oživiť vďaka zotaveniu spotrebiteľských výdavkov po slabom konci tohto roka. INSEE očakáva nárast o 0,4 %. Potom v 2. štvrťroku by sa tempo expanzie malo opäť mierne spomaliť na 0,3 %.

INSEE počíta z dôvodu klesajúcich cien ropy s postupným spomaľovaním inflácie z 2,2 % v 3. kvartáli 2018 na len 1 % v polovici budúceho roka.