Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Inflácia v USA sa v októbri zmiernila na 2,5-ročné minimum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Spotrebiteľské ceny merané indexom výdavkov na osobnú spotrebu (PCE) vzrástli v októbri medziročne o 3 % oproti 3,4-percentnému rastu v septembri.

Washington 30. novembra (TASR) - Inflácia v Spojených štátoch podľa ukazovateľa, ktorý preferuje americká centrálna banka (Fed), minulý mesiac spomalila na 2,5-ročné minimum. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu RTTNews, ktoré zverejnili údaje amerického ministerstva obchodu.

Spotrebiteľské ceny merané indexom výdavkov na osobnú spotrebu (PCE) vzrástli v októbri medziročne o 3 % oproti 3,4-percentnému rastu v septembri, uviedlo ministerstvo. Októbrový údaj predstavuje najslabšiu PCE infláciu od marca 2021.

Po očistení o nestabilné ceny potravín a energií dosiahla jadrová PCE inflácia 3,5 %. Aj v tomto prípade to predstavuje spomalenie, keď v septembri predstavovala 3,7 %. V obidvoch prípadoch to zároveň znamená potvrdenie odhadov ekonómov.

Na medzimesačnej báze PCE inflácia v októbri stagnovala. Podpísal sa pod to fakt, že na jednej strane ceny energií klesli, ceny potravín a služieb však zaznamenali mierny rast. Jadrová PCE inflácia dosiahla 0,2 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci zaznamenala 0,3 %.

Spomalenie rastu zaznamenali aj osobné príjmy. V októbri vzrástli o 0,2 %, zatiaľ čo v septembri sa zvýšili o 0,4 %.

Najnovšie údaje posilnili očakávania ekonómov, že americká centrálna banka ponechá úrokové sadzby na nasledujúcom zasadnutí na súčasnej úrovni. Najbližšie zasadnutie menového výboru Fedu sa uskutoční v polovici decembra. Navyše, nasledujúcim krokom centrálnej banky by podľa ekonómov mohlo byť zníženie úrokových sadzieb, pričom odhadujú, že by sa tak mohlo stať už do polovice budúceho roka.