Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

I. Štefanec: Ministerka G. Matečná je nekompetentná a mala by odstúpiť

Na archívnej snímke Ivan Štefanec. Foto: TASR Michal Svítok

Europoslanci z Výboru EP pre kontrolu rozpočtu sú v dňoch 17.-19. decembra na Slovensku, aby preskúmali využívanie poľnohospodárskych dotácií z rozpočtu EÚ.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Podľa europoslanca Ivana Štefanca (KDH), ktorý sa v týchto dňoch zúčastňuje ako pozorovateľ pri Misii Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku, ukázala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) svoju nekompetentnosť a mala by odstúpiť. Svoju úlohu totiž podľa neho nezvláda a nerieši problémy slovenského vidieka.

"Počas rozhovorov s farmármi na východe Slovenska sa jasne ukázalo, že ministerka Matečná roky ignorovala rozsiahle podvody s agrodotáciami a vyháňanie farmárov z ich pozemkov. Toto spôsobuje škody nielen dotknutým osobám, ale aj celému slovenskému poľnohospodárstvu a potravinárstvu," zdôraznil Štefanec v stredajšom stanovisku.

Podvody s peniazmi z Európskej únie, ktoré prišla misia prešetriť, sú podľa neho takého rozsahu, že o nich kompetentní jednoducho nemohli nevedieť. "Gabriela Matečná svoj rezort nezvláda a namiesto riešenia problémov a ochrany malých farmárov sa snaží nemotorne odvádzať pozornosť. Je to nedôstojné jej úradu a najlepšie by urobila, ak by odstúpila a ďalej neblokovala vyšetrenie týchto vážnych podozrení, o ktorých písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak," dodal Štefanec.

Europoslanci z Výboru EP pre kontrolu rozpočtu sú v dňoch 17.-19. decembra na Slovensku, aby preskúmali využívanie poľnohospodárskych dotácií z rozpočtu EÚ. Delegácia navštívila najprv východné Slovensko, aby sa jej členovia dozvedeli viac o údajnom zneužívaní agrodotácií. O tejto téme pred svojou smrťou písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Následne sa delegácia presunula do Bratislavy, kde je naplánované stretnutie s ministerkou pôdohospodárstva Matečnou, predstaviteľmi Pôdohospodárskej platobnej agentúry, zástupcami mimovládnych organizácií, investigatívnymi novinármi, ale aj so špeciálnym prokurátorom.