Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

MIKLOŠ je z bývalých spolupracovníkov zodpovedných za UNITAS sklamaný

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister financií sa ospravedlnil občanom, podnikateľom, ale najmä zamestnancom daňovej správy, ktorí pre nezvládnutie tejto transformácie musia vynakladať enormné úsilie.

Bratislava 15. marca (TASR) - Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) je podľa vlastných slov sklamaný a rozčarovaný z toho, ako niektorí jeho bývalí najbližší spolupracovníci podcenili a nezvládli agendu zmien na Finančnej správe (FS) SR. Za zodpovedných označil bývalého štátneho tajomníka a predsedu riadiaceho výboru projektu UNITAS Branislava Ďurajku, bývalého generálneho riaditeľa daňovej správy Igora Krnáča a svojho bývalého poradcu a šéfa kompetenčného centra FS Miroslava Mikulčíka.

"Tým sa nechcem zbavovať zodpovednosti za stav, ktorý tam je a veľmi intenzívne ho riešime," konštatoval Mikloš s tým, že riešeniu situácie sa momentálne intenzívne venujú štátny tajomník rezortu financií Vladimír Tvaroška a poverená šéfka Finančnej správy Mária Machová. Miesto v riadiacom výbore UNITAS ponúkli tiež predstaviteľom strany Smer-SD, ktorá už čoskoro vytvorí vládu a obsadí aj post šéfa ministerstva financií.


Tu bude player




"Chcem sa ospravedlniť všetkým občanom, podnikateľom, ale najmä zamestnancom daňovej správy, ktorí z dôvodu nezvládnutia tejto transformácie musia vynakladať enormné úsilie na to, aby ten systém fungoval aspoň tak, ako funguje," vyhlásil Mikloš.

V tejto chvíli je podľa neho dôležité, aby sa zvládla predovšetkým agenda, ktorá čaká daňové úrady v priebehu najbližších dní a týždňov. Ide o pravidelný mesačný výber dane z pridanej hodnoty (DPH), ale najmä zber a spracovanie daňových priznaní k dani z príjmov do konca marca tohto roka.

Cieľom auditu daňových informačných systémov, ktorí vykonajú IT odborníci z Univerzity Komenského (UK), má byť zistenie, prečo došlo k súčasným problémom a kto v tomto procese zlyhal. Táto kontrola by však mala trvať niekoľko týždňov. "Audit nebol myslený tak, že by mal priniesť riešenie aktuálnej situácie, na tom pracuje riadiaci výbor UNITASu a členovia monitorovacieho výboru," dodal Mikloš.