Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Hudák je po zvolení za viceguvernéra ochotný vzdať sa členstva v SNS

Foto: TASR/Tomáš Halász

Hudák potvrdil, že ho ako kandidáta na viceguvernéra nominoval Danko za stranu SNS.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Kandidát na viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Hudák je po zvolení do funkcie ochotný vzdať sa členstva v SNS, kde je členom od roku 1995. Uviedol to po štvrtkovom rokovaní parlamentného finančného výboru s tým, že na post viceguvernéra ho nominoval práve predseda SNS a predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko. O obsadení funkcie guvernéra aj viceguvernéra NBS by mal parlament hlasovať vo štvrtok.

Hudák potvrdil, že ho ako kandidáta na viceguvernéra nominoval Danko za stranu SNS. "Ja nemám žiadne pozície, ani žiadne záväzky, ani povinnosti voči strane také, aby som sa nemohol vzdať členstva a odísť," podotkol s tým, že v strane je z presvedčenia, pretože je národne orientovaný. Danka podľa vlastných slov poznal už ako právnika, ale ani jemu, ani strane nedal žiadny sponzoring.

Opozičné hnutie OĽaNO prednieslo výhrady voči jeho nominácii. Podľa nich pracoval v minulosti ako nominant spoločností spájaných s podvodmi. Hudák podľa poslanca OĽaNO Eduarda Hegera v životopise uvádza dva roky pôsobenia na poste predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Poisťovne Tatra. "Dnes táto spoločnosť patrí finančnej skupine J&T pod iným názvom, ale v čase, keď pán Hudák v spoločnosti pôsobil, mala dvoch majiteľov. Prvým bola nebankovka Horizont Slovakia, ktorá okradla desaťtisíce klientov o stovky miliónov eur," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová. Doplnila, že druhým akcionárom bola spoločnosť CI Holding, ktorá bola tiež zapletená do pochybných obchodov. Remišová rovnako upozornila, že CI Holding bola personálne prepojená s Podielovým družstvom Slovenské investície, v ktorom boli podľa nej znehodnotené vklady mnohých ľudí, a takisto sa tam stratil Slovenský národný poklad.

V súvislosti s tým Hudák uviedol, že ide o éru, ktorá aj jeho irituje. O tom, že sa dejú podvody, podľa jeho slov vedieť nemohol. "Nemohol som vedieť, lebo som bol plateným manažérom a zmluva nepustí, čiže mal som zodpovednosť za poisťovňu a tam som svoju prácu vykonával tak, že z červených čísel sme prešli do modrých a darilo sa nám," zdôraznil. Dodal, že aj jeho rodičia prispievali na národný poklad, takže nie je spokojný a stotožnený s tým, "aby si to niekto takto vytuneloval".

Jedným z prvých bodov, ktorý by inicioval vo funkcii viceguvernéra NBS, by bolo založenie novej zdravotnej poisťovne, ktorá by mala byť pod dohľadom NBS a poskytovala by poistenie nadštandardu. "Základné zdravotné poistenie by zostalo v rukách tých poisťovní, ktoré vykonávajú aj dnes," priblížil Hudák.