Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Švédska ekonomika v októbri vzrástla, priemyselná produkcia klesla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Hrubý domáci produkt (HDP) Švédska sa v októbri zvýšil medzimesačne o 1,2 % po poklese o 0,5 % v septembri.

Štokholm 8. decembra (TASR) - Švédska ekonomika v októbri ožila po poklese v predchádzajúcich dvoch mesiacoch a vzrástla. Potiahol ju najmä silný export. Ale priemyselná produkcia sa v októbri znížila. Ukázali to v piatok údaje švédskeho štatistického úradu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Hrubý domáci produkt (HDP) Švédska sa v októbri zvýšil medzimesačne o 1,2 % po poklese o 0,5 % v septembri.

K októbrovému výsledku najviac prispeli silné údaje o čistom vývoze tovarov s menším nárastom niektorých iných agregátov, ako je spotreba domácností a výdavky vlády, uviedol Melker Loberg, ekonóm švédskeho štatistického úradu.

V medziročnom porovnaní sa HDP Švédska v októbri zvýšil o 0,2 %, čo je tiež lepší výsledok ako jeho pokles o 3,2 % v predchádzajúcom mesiaci.

Separátna správa ukázala, že priemyselná produkcia v škandinávskej krajine v októbri medziročne klesla o 1,1 % po tom, čo v predchádzajúcom mesiaci stagnovala. Produkcia elektriny pritom vzrástla o 3,6 %, zatiaľ čo produkcia v sektore služby sa oproti minulému roku znížila o 2,4 %.

Aj stavebná produkcia sa v októbri znížila, medziročne o 4,6 %. Tempo jej poklesu sa však citeľne spomalilo z 9,6 % v septembri.