Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Holandský parlament schválil nový balík pomoci pre Grécko

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Balík obsahuje napríklad program spätného výkupu dlhopisov a zníženie úročenia úverov od verejných veriteľov, rovnako ako predĺženie lehoty ich splatnosti.

Amsterdam 4. decembra (TASR) - Holandský parlament dnes schválil nový balík pomoci pre Grécko, ktorý zahŕňa aj opatrenia na zníženie gréckeho dlhu na 124 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2020. Informovala agentúra Reuters.

Analytici takýto výsledok očakávali, keďže vládna liberálna strana premiéra Marka Rutteho a jej koaličný partner Strana práce majú v parlamente väčšinu.

"Gréci zaviedli veľa bolestivých škrtov a veľa opatrení. Preto sme podporili nový balík," vyhlásil Henk Nijboer zo Strany práce a pripomenul, že nikto si nevie presne predstaviť dôsledky neriadeného bankrotu Grécka.

Holandsko je po Nemecku ďalšou z významných ekonomík eurozóny, ktoré podporili nový balík opatrení. Grécku sa tak otvára cesta k ďalšej tranži z finančnej pomoci, ktorá odvráti nebezpečenstvo jeho bankrotu a odchodu z eurozóny.

Balík obsahuje napríklad program spätného výkupu dlhopisov a zníženie úročenia úverov od verejných veriteľov, rovnako ako predĺženie lehoty ich splatnosti. Cieľom týchto opatrení je zníženie verejného dlhu krajiny. Zároveň majú Aténam poskytnúť viac času na realizáciu ekonomických reforiem.