Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Grécku dochádza hotovosť, opäť je tesne pred bankrotom

Foto: TASR/AP

Grécko sa v poslednom čase niekoľkokrát tesne vyhlo platobnej neschopnosti tým, že vláda posunula platby niektorým dodávateľom a emitovala pokladničné poukážky.

Atény 31. júla (TASR) - Grécku dochádza hotovosť, zatiaľ čo čaká na ďalšiu tranžu zo záchranného úveru od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF). O zlej finančnej situácii krajiny informoval tajomník gréckeho ministerstva financií Christos Staikouras.

Európski partneri opakovane prisľúbili, že krajina dostane prostriedky na financovanie do konca augusta, kedy musí splatiť dlhopisy v hodnote 3,2 miliardy eur. Detaily financovania však neboli zverejnené. Ak Grécko nedostane tieto peniaze, nebude mať prostriedky na verejné výdavky. To znamená, že nebude mať peniaze na políciu rovnako ako na platy ďalších verejných zamestnancov ani na dôchodky alebo sociálne príspevky.

Grécko je plne závislé od pomoci zo strany eurozóny a MMF. Medzinárodní veritelia v posledných týždňoch zvyšujú tlak na Atény tým, že zastavili uvoľnenie ďalšej finančnej pomoci, kým delegácia takzvanej Trojky, zloženej z Európskej centrálnej banky (ECB), Európskej komisie (EK) a MMF, nepredloží hodnotenie plnenia podmienok záchranného programu. Správa sa neočakáva skôr než v septembri. Neistotu tiež zvyšuje to, že grécki politickí lídri sa zatiaľ nedohodli na ďalšom úspornom balíku v hodnote 11,5 miliardy eur, ktorý je pre Trojku kľúčový pre pokračovanie pomoci.

"Hotovostné rezervy sú takmer na nule. Ťažko povedať, dokedy vydržia, keďže to závisí od plnenia rozpočtu, príjmov a výdavkov," uviedol Staikouras pre štátnu televíziu NET. Dodal, že krajina je na pokraji krachu a 20. augusta musí navyše vyrovnať splatné dlhopisy. Preto potrebuje ďalšiu tranžu zo záchranného úveru.

Grécko sa v poslednom čase niekoľkokrát tesne vyhlo platobnej neschopnosti tým, že vláda posunula platby niektorým dodávateľom a emitovala pokladničné poukážky, ktorými zaistila financovanie do uvoľnenia ďalšej tranže od medzinárodných veriteľov.