Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Grécky rozpočtový deficit vlani klesol na 8,2 % HDP

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

"Veľké obete, ktoré priniesli Gréci, začínajú prinášať výsledky," komentoval tajomník ministerstva financií Christos Staikouras zníženie deficitu.

Atény 10. januára (TASR) - Grécky rozpočtový deficit sa vlani výrazne znížil, uviedla grécka vláda. Nezamestnanosť však pokračuje v raste a nachádza sa na alarmujúcich úrovniach, keďže úspory majú negatívny vplyv na ekonomiku, informovala agentúra AP.

Podľa predbežných údajov rozpočtový schodok vlani klesol na 8,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 10,9 % HDP v roku 2011, uviedol tajomník ministerstva financií Christos Staikouras. Výsledok je tiež o niečo lepší než plánovaných 8,4 % HDP.

Celkovo deficit klesol z 22,8 miliardy eur v roku 2011 o 30 % na 15,9 miliardy eur. Vláda po dohode s medzinárodnými veriteľmi plánovala vlani schodok na úrovni 16,3 miliardy eur.

Atény dúfajú, že vďaka úspornému programu sa ich rozpočet tento rok dostane do primárneho prebytku. Vlani dosiahol primárny deficit, to znamená schodok bez započítania úrokových nákladov, 3,7 miliardy eur, čo predstavuje 1,9 % HDP. Vláda pôvodne naplánovala primárny deficit na 4,6 miliardy eur.

Grécko od konca roka 2009 bojuje s hlbokou finančnou krízou a od mája 2010 je jeho financovanie plne závislé od medzinárodných záchranných úverov. Vláda musí na oplátku konsolidovať verejné financie prostredníctvom tvrdých úsporných opatrení, ktoré však stiahli ekonomiku do recesie.

"Veľké obete, ktoré priniesli Gréci, začínajú prinášať výsledky," komentoval Staikouras zníženie deficitu. "Avšak cesta, ktorú máme pred sebou, je dlhá a ťažká."

Negatívne dôsledky úsporných opatrení na reálnu ekonomiku potvrdila aj dnešná správa gréckeho štatistického úradu, podľa ktorej miera nezamestnanosti v októbri 2012 vzrástla na neuveriteľných 26,8 % z 26,2 % v septembri. V októbri 2011 predstavovala 19,7 %. Najťažšie si hľadajú zamestnanie mladí Gréci vo veku 15 až 24 rokov. V tejto vekovej kategórii predstavuje miera nezamestnanosti 56,6 %.