Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Globálne ceny potravín sa pre sucho v júli zvýšili medziročne o 10 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ceny pšenice a kukurice v júli oproti júnu vyskočili až o 25 %, zatiaľ čo ceny sóje vzrástli o 17 %. Iba ryža minulý mesiac zlacnela, a to o 4 %.

Washington 30. augusta (TASR) - Globálne ceny potravín sa v júli 2012 zvýšili medziročne o 10 % v dôsledku sucha, ktoré zdecimovalo úrodu v USA a vo východnej Európe.

Oznámila to dnes Svetová banka (SB), ktorá zároveň vyzvala vlády na celom svete, aby pripravili programy na ochranu najzraniteľnejšej časti populácie.

Z údajov, ktoré dnes SB zverejnila vyplýva, že ceny pšenice a kukurice v júli oproti júnu vyskočili až o 25 %, zatiaľ čo ceny sóje vzrástli o 17 %. Iba ryža minulý mesiac zlacnela, a to o 4 %.

Celkovo sa index cien potravín, ktorý zostavuje SB a ktorý mapuje pohyb cien potravinárskych komodít na globálnom trhu, v júli zvýšil medziročne o 6 %. A je tiež o 1 % vyšší ako pri predchádzajúcom maxime, ktoré dosiahol vo februári 2011.

Podľa SB rast cien potravín ohrozuje zdravie a životnú úroveň miliónov ľudí, predovšetkým v Afrike a na Blízkom východe.