Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Fungovanie verejných politík skúma v OECD aj slovenský ekonóm Machlica

Gabriel Machlica. Foto: www.finance.gov.sk

Machlica tak má možnosť zisťovať, ktoré verejné politiky vo svete fungujú, a ktoré nie. Posledný rok spolu s tímom pracoval na odporúčaniach, ktoré majú pomôcť zlepšiť vzdelávací systém v Izraeli.

Paríž/Bratislava 19. marca (TASR) - Ako ekonóm získal šancu pôsobiť v Organizácii pre hospodársku spoluprácu (OECD) v Paríži. Slovák Gabriel Machlica tak má možnosť zisťovať, ktoré verejné politiky vo svete fungujú, a ktoré nie. Posledný rok spolu s tímom pracoval na odporúčaniach, ktoré by mali pomôcť zlepšiť vzdelávací systém v Izraeli.

"Verejné politiky - či už školstvo, alebo zdravotníctvo - výrazne ovplyvňujú životnú úroveň ľudí. OECD dlhodobo zbiera skúsenosti v oblasti verejných politik a zisťuje, čo funguje a čo nie. Tieto zistenia sa snaží pretlmočiť do odporúčaní pre jednotlivé vlády," priblížil Machlica v rozhovore pre TASR dosah svojej práce.

Práve tá bola jeho hlavnou motiváciou na odchod zo Slovenska. "OECD ponúka jedinečnú možnosť skúmať verejné politiky v iných krajinách. Mam tak napríklad možnosť zblízka sledovať, ako fungujú školské systémy v iných krajinách OECD, alebo vidieť rozdielne prístupy krajín k zdravotníctvu alebo doprave. Navyše, zahraničná pracovná skúsenosť a pôsobenie v medzinárodnom prostredí sú tiež obohacujúce, keďže je človek obklopený ľuďmi z celého sveta a môže sa veľa naučiť," povedal slovenský ekonóm.

Predtým dlhodobo pôsobil na Inštitúte finančnej politiky pri Ministerstve financií SR a, ako hovorí, verejné politiky ho vždy zaujímali. "Takže voľba uchádzať sa o miesto v OECD bola vcelku prirodzená. Dostal som ponuku pracovať ako ekonóm a mojou prvou pracovnou zastávkou bola práca na dôchodkovom systéme v Brazílii," zaspomínal.

OECD sídli vo Francúzsku, takže na prvý pohľad podľa jeho slov nejde o kultúrne až tak odlišné prostredie. "Napriek tomu sme zmenu prostredia pociťovali. Narodil sa nám tu syn, tak sme veľa rozdielov oproti Slovensku vnímali oveľa intenzívnejšie. Avšak teraz po niekoľkých rokoch sme si už celkom zvykli," skonštatoval Machlica.

Prácu v zahraničí vníma ako veľmi cennú skúsenosť, spolu s rodinou však chce žiť na Slovensku. "Mame tu rodiny a priateľov a Slovensko máme radi. Takže v budúcnosti určite plánujeme návrat domov," uzavrel.