Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Frankfurt plánuje projekt podzemnej železničnej stanice a tunela

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štátny tajomník ministerstva Enak Ferlemann uviedol, že niekoľko kilometrov dlhý tunel a podzemná stanica majú byť dokončené najskôr v roku 2035 alebo 2036.

Frankfurt nad Mohanom 16. septembra (TASR) - V rámci plánovaného rozsiahleho projektu novej podzemnej železničnej stanice pre rýchlovlaky vo Frankfurte nad Mohanom chce vláda nechať vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti z hľadiska nákladov a následkov pre diaľkovú železničnú dopravu. Ako v pondelok oznámili spoločnosť Deutsche Bahn a spolkové ministerstvo dopravy, nová stanica má odľahčiť najdôležitejší železničný uzol Nemecka.

Štátny tajomník ministerstva Enak Ferlemann uviedol, že s predložením hotovej štúdie sa počíta na jar 2021, niekoľko kilometrov dlhý tunel a podzemná stanica majú byť dokončené najskôr v roku 2035 alebo 2036. Ministerstvo odhaduje náklady na 3,56 miliardy eur.

Koncept predpokladá výstavbu nového tunela pre diaľkové vlaky, ktorý bude viesť popod nadzemnou stanicou v smere východ-západ. Podzemná stanica by mala mať štyri koľaje. Štúdia má zistiť, či tento projekt je vôbec realizovateľný. Úvratová stanica ako súčasná je pre rýchlovlaky nevhodná, pretože vlaky musia po zastavení meniť smer. Frankfurtská stanica je natoľko dôležitá, že akékoľvek omeškanie na nej rozbije cestovný poriadok v celom Nemecku. Podľa Deutsche Bahn totiž až dve tretiny všetkých diaľkových vlakov prechádzajú práve frankfurtskou stanicou.