Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Francúzsko: Rusko zámerne ohrozuje svetovú potravinovú bezpečnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Rusko v júli odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko a umožňovala aj počas vojny bezpečne vyvážať obilie z ukrajinských prístavov po mori.

Paríž/Kyjev 2. augusta (TASR) - Paríž v stredu obvinil Moskvu zo zámerného ohrozovania svetovej potravinovej bezpečnosti. Reagoval tak na ruské útoky proti infraštruktúre v ukrajinskom prístave na Dunaji. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Rusko zasa zámerne ohrozilo svetovú potravinovú bezpečnosť ničením infraštruktúry nevyhnutnej pre vývoz obilia," uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Zároveň obvinilo Moskvu, že "len presadzuje vlastné záujmy na úkor najzraniteľnejších obyvateľov" a vyháňa do výšky ceny poľnohospodárskych produktov.

Rusko v júli odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko a umožňovala aj počas vojny bezpečne vyvážať obilie z ukrajinských prístavov po mori. Rusko po stiahnutí sa z dohody zintenzívnilo útoky na zariadenia dôležité pre zásielky ukrajinského obilia.

Vďaka dohode sa dovtedy bezpečne vyviezlo z ukrajinských prístavov približne 33 miliónov ton obilia, čo zmiernilo obavy z celosvetového nedostatku potravín.

Keďže vývoz po Čiernom mori bol zablokovaný, životne dôležité pre export obilia sa stali dovtedy menej významné ukrajinské prístavy Izmajl a Reni na Dunaji v Odeskej oblasti.