Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Francúzko odmieta britský plán na zabezpečenie prístupu bánk na trh EÚ

Na archívnej snímke Bruno Le Maire. Foto: Wikipedia

Banky v Británii môžu v súčasnosti obchodovať na jednotnom trhu vďaka pasovému právu, ktoré majú členovia EÚ. Ale o toto právo prídu po tom, ako Spojené kráľovstvo z Únie v roku 2019 odíde.

Paríž 6. marca (TASR) - Francúzsko v utorok potvrdilo svoj pevný postoj v rámci rokovaní o brexite. Upozornilo Spojené kráľovstvo, že existuje malá šanca na zabezpečenie dohody o voľnom obchode, ktorá by zahŕňala aj sektor finančných služieb. Toto odvetvie britského hospodárstva je najväčším platcom daní a bez dohody stratí prístup na spoločný európsky trh.

Francúzsky minister hospodárstva Bruno le Maire namiesto toho uviedol, že finančné spoločnosti v Británii sa možno budú musieť spoliehať na tzv. ekvivalenciu alebo rovnocennosť. Tento právny mechanizmus umožňuje krajinám mimo Európskej únie (EÚ) obmedzený prístup na jednotný trh bloku. Okrem toho, EÚ môže tento prístup bez zložitých procedúr v krátkom čase zrušiť.

Banky v Británii môžu v súčasnosti obchodovať na jednotnom trhu vďaka pasovému právu, ktoré majú členovia EÚ. Ale o toto právo prídu po tom, ako Spojené kráľovstvo z Únie v roku 2019 odíde.

"Finančné služby nemôžu byť (zahrnuté) v dohode o voľnom obchode. Musíme sa spoliehať na režim rovnocennosti, to je najlepšie riešenie pre finančné služby," povedal le Maire pre rozhlasové vysielanie BBC s odvolaním sa na potrebu stability a dohľadu v tomto sektore.

Britská vláda navrhuje systém vzájomného uznávania pravidiel. Podľa Londýna "firmy poskytujúce finančné služby si ponechajú prístup na trh EÚ pod podmienkou, že každá strana si zachová regulačné normy, ktoré sú v súlade s najlepšími medzinárodnými normám". Ale úradníci EÚ tvrdia, že to nie je uskutočniteľné.

Rozdielne názory Británie a EÚ v otázke budúceho prístupu ostrovného sektora finančných služieb na jednotný trh, sú jedným z kľúčových sporných bodov na rokovaniach.

Ak Londýn stratí postavenie centra finančných služieb v Európe, Francúzsko na tom môže získať. A snaží sa prezentovať ako podnikateľsky priateľská krajina po vlaňajšom víťazstve bývalého investičného bankára Emmanuela Macrona v prezidentských voľbách.

"Chceme, aby bolo Francúzsko čo najviac atraktívne," povedala le Marie.

Dodal, že obchodná dohoda medzi Britániou a EÚ po brexite by mala priniesť čo najmenšie trenice.