Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ford ukončí výrobu vo francúzskom závode Blanquefort

Ford Foto: TASR/AP

Francúzska vláda verila, že sa výrobu v závode s 850 zamestnancami podarí zachrániť.

Bordeaux 13. decembra (TASR) - Americká automobilka Ford ukončí výrobu vo francúzskom závode Blanquefort. Rozhodla tak po tom, ako zamietla ponuku belgickej firmy Punch Powerglide na prevzatie závodu. Výroba prevodoviek v závode na juhozápade Francúzska tak potrvá už len do konca augusta budúceho roka.

"Napriek deväť mesiacov trvajúcim rozhovorom a čo najväčšiemu úsiliu na obidvoch stranách, nesie plán potenciálneho kupca so sebou výrazné riziká," oznámila americká automobilka. Francúzsky minister financií Bruno Le Maire pritom pred pár mesiacmi označil Punch Powerglide za "dôveryhodného a solídneho kupca".

Francúzska vláda verila, že sa výrobu v závode s 850 zamestnancami podarí zachrániť. Očakávaná strata pracovných miest bude pre francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zvlášť nepríjemnou správou, keďže prichádza práve v čase, keď musel ustúpiť násilným protestom proti jeho ekonomickým reformám. Protesty tzv. žltých viest ho prinútili oznámiť niektoré opatrenia na zvýšenie životnej úrovne pre najchudobnejších, medzi nimi zvýšenie minimálnej mzdy a zníženie daní niektorým dôchodcom.