Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Firmy presúvajú svoj domicil z Katalánska

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K firmám, ktoré v tomto týždni zmenili svoj domicil, patrí výrobca sektu Codorníu, výrobca cestovín Gallo či španielska divízia poisťovacej skupiny Zürich.

Madrid 21. októbra (TASR) - Od vyostrenia katalánskej krízy na začiatku októbra už 1185 firiem presunulo svoj domicil do iných španielskych regiónov. Toto číslo zverejnil v piatok (20.10.) madridský úrad registrácie firiem. Rekordných 268 firiem prehlásilo svoj domicil vo štvrtok (19.10.).

Prehlásenie domicilu však väčšinou neznamená skutočné presunutie firmy. Avšak v prípade odtrhnutia Katalánska sa budú firmy s domicilom v iných regiónoch naďalej riadiť podľa španielskej legislatívy.

K firmám, ktoré v tomto týždni zmenili svoj domicil, patrí výrobca sektu Codorníu, výrobca cestovín Gallo, španielska divízia poisťovacej skupiny Zürich, realitná spoločnosť Servihabitat a medicínska firma Pangaea Oncology. Veľká väčšina z nich mala doteraz domicil v Barcelone.

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos vo štvrtok v parlamente varoval Katalánsko pred ekonomickou samovraždou. Od vyhlásenia referend o samostatnosti, ktoré ústavný súd označil za nelegálne, sa tržby veľkých supermarketov a obchodov znížili o 20 %.