Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Turecká líra pokračuje v prepade

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Líra od začiatku roka klesla takmer o tretinu

Ankara/Istanbul 9. augusta (TASR) - Pokračujúci prepad líry zvyšuje tlak na tureckú vládu.

Turecké ministerstvo financií sa síce snaží upokojiť trhy. Tureckým bankám ani firmám podľa ministerstva nehrozia problémy s likviditou. V roku 2019 počíta s nárastom ekonomiky o 3 % až 4 %. Vlaňajšia expanzia však bola ešte dvojnásobná.

Turecký minister financií Berat Albayrak chce v piatok (10. 8.) plány pre "novú ekonomiku" s infláciou v jednocifernom pásme. Albayrak sa zrejme bude snažiť upokojiť investorov, keďže turecká mena pokračuje v páde a prelamuje rekordné minimá.

Líra od začiatku roka klesla takmer o tretinu. Len vo štvrtok stratila ďalšie 2 % a kurz doláru voči líry vyskočil na historické maximum 5,44 TRY/USD.

Okrem toho rastúce špekulácie týkajúce sa možnosti bankrotov tureckých firiem prudko zvýšili náklady na poistenie ich dlhov proti platobnej neschopnosti. Ministerstvo financií ubezpečilo, že firmám nehrozí riziko nedostatku likvidity. Bankový systém podľa ministerstva zvláda finančné fluktuácie vďaka "silnej kapitálovej štruktúre".

Dôvodom oslabovania líry je nečinnosť tureckej centrálnej banky, ktorá aj napriek rastúcej inflácii, pohybujúcej sa na úrovni okolo 16 %, nesprísňuje menovú politiku. Prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý má po júnových voľbách takmer absolútnu moc, je kritikom vysokých úrokových sadzieb. Investori sa obávajú, že môže brániť ďalšiemu zvýšeniu sadzieb.

Najbližšie pravidelné zasadnutie menového výboru centrálnej banky sa bude konať 13. septembra. Predtým sa môže guvernér Murat Cetinkaya verejnými výrokmi snažiť upokojiť situáciu na trhu. Experti sú však skeptickí a neveria, že to bude stačiť.

Ďalším faktorom je diplomatický spor s USA. Dôvodom je zadržanie amerického pastora Andrewa Brunsona, ktorého v Turecku obviňujú zo špionáže a terorizmu.