Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Podľa EK Slovensko plní kritériá Paktu stability a rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súčasné priaznivé ekonomické prostredie umožnili zmenu v podobe posunutia vyrovnaného rozpočtu z roku 2020 už na budúci rok.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Slovensko sa opätovne zaradilo do skupiny štátov, ktoré plnia kritériá Paktu stability a rastu. Vyplýva to zo zverejneného hodnotenia rozpočtových plánov jednotlivých krajín eurozóny Európskou komisiou (EK).

Návrh rozpočtového plánu Slovenska na najbližšie tri roky je podľa zverejneného hodnotenia EK vo všeobecnom súlade s Paktom stability a rastu. Slovensko, ktoré na budúci rok dosiahne prvýkrát v histórii vyrovnané hospodárenie, je v tejto skupine krajín spoločne s Lotyšskom a Estónskom.

Súčasné priaznivé ekonomické prostredie umožnili zmenu v podobe posunutia vyrovnaného rozpočtu z roku 2020 už na budúci rok. "Komisia svojím hodnotením potvrdila reálnosť dosiahnutia strednodobého rozpočtového cieľa už v roku 2019," skonštatoval rezort financií.

Pri hodnotení štrukturálneho salda, ako aj výdavkového pravidla EK neidentifikovala riziko odchýlenia na jednoročnom horizonte.

O návrhu rozpočtu verejnej správy na najbližšie tri roky budú poslanci Národnej rady SR rokovať už na najbližšej schôdzi, ktorá sa začne v utorok 27. novembra 2018.