Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pri darovaní 2 % z daní sa treba vyvarovať chýb

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Nezriedka sa stáva, že prijímateľ sa nenachádza v aktuálnom zozname prijímateľov pre daný rok.

Bratislava 11. marca (TASR) - Fyzické a právnické osoby, ktoré podávajú daňové priznanie, majú možnosť darovať 2% zo svojich daní priamo v daňovom priznaní. Zamestnanci, ktorým zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie dane, tak môžu spraviť len predložením Vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane na tlačive, ktoré pre tento rok určila finančná správa. V súvislosti s poukazovaním 2 % sa finančná správa stretáva aj s tým, že nie všetky tlačivá sú vyplnené správne.

Ako však upozorňuje finančná správa, je nutné sa vyvarovať viacerých chýb pri vypĺňaní vyhlásenia. Často sa napríklad stáva, že daňovník podá vyhlásenie a potvrdenie o zaplatení dane na starých, neštruktúrovaných vzoroch. Finančná správa upozorňuje, že od 1.1. 2018 došlo k legislatívnej zmene zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, pričom podľa tejto zmeny sú daňové subjekty povinné podávať Vyhlásenie na štruktúrovanom vzore označenom ako V2Pv17_1 a Potvrdenie o zaplatení dane na vzore V2Pv17_P. Tieto vzory určila finančná správa za účelom jednoduchšieho a rýchlejšieho spracovania podaní.

Podľa hovorkyne finančnej správy Ivany Skokanovej sa často stáva, že samostatnému Vyhláseniu nepredloží daňovník Potvrdenie o zaplatení dane, ktoré musí byť prílohou Vyhlásenia, alebo daňovník nesprávne vyplnil "Dátum zaplatenia dane".

Nezriedka sa stáva, že prijímateľ sa nenachádza v aktuálnom zozname prijímateľov pre daný rok. Daňovník (poskytovateľ) môže vo vyhlásení uviesť len prijímateľa, ktorý sa nachádza v aktuálnom zozname Notárskej komory SR. V prípade, že nebude vo vyhlásení uvedený aktuálny prijímateľ, zaniká daňovníkovi priamo zo zákona nárok na poukázanie podielu zaplatenej dane ním určenému prijímateľovi.

Vyskytli sa aj prípady nedodržania termínu podania. Daňové priznanie, ktoré obsahuje Vyhlásenie, musí byť podané v zákonnej, resp. predĺženej lehote na podanie daňového priznania a samostatné Vyhlásenie v lehote do 30.4. 2018.

Ak je vyhlásenie na poukázanie podielu zaplatenej dane chybné, správca dane vyzve daňovníka na jeho opravu v určenej lehote. Ak daňovník v určenej lehote chybu neodstráni, podiel zaplatenej dane nebude správcom dane poukázaný.

Ak vyhlásenie obsahuje nesprávne údaje o prijímateľovi, nárok na poukázanie podielu zaplatenej dane zanikne automaticky. V tomto prípade správca dane výzvu na opravu nesprávnych údajov nezasiela.