Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Nemecký prezident Steinmeier podporil zavedenie digitálneho eura

Na archívnej snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (v strede). Foto: TASR/AP

Menové orgány v eurozóne pod vedením ECB už roky pracujú na digitálnej verzii spoločnej európskej meny, ktorá by doplnila bankovky a mince.

Frankfurt nad Mohanom 26. apríla (TASR) - Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať "pridaná hodnota súkromia" v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Keďže digitálne euro, podobne ako iné digitálne platobné transakcie, by mohlo zhromažďovať komplexné informácie o jednotlivých obchodných aktivitách, kritici sa obávajú, či bude ochrana údajov primerane zabezpečená.

"Toto je pre nás v najbližších rokoch hlavná komunikačná otázka, aby sa takýto príbeh, že chceme vytvoriť takpovediac transparentného občana, vôbec neobjavil. Je to presne naopak,“ uviedol Joachim Nagel, prezident Bundesbanky.

Bundesbank opakovane ubezpečovala, že v prípade zavedenia digitálneho eura nehrozí komercionalizácia údajov jeho používateľov, na rozdiel od súkromných poskytovateľov platobných systémov. Eurosystém, teda Európska centrálna banka (ECB) a centrálne banky členských štátov menovej únie, by podľa nej nedokázal identifikovať jednotlivcov na základe ich platieb v digitálnom eure.

Menové orgány v eurozóne pod vedením ECB už roky pracujú na digitálnej verzii spoločnej európskej meny, ktorá by doplnila bankovky a mince. Centrálne banky eurozóny chcú európskou digitálnou platobnou službou čeliť súkromným poskytovateľom, najmä z USA, ktorí v súčasnosti dominujú na trhu digitálnych platieb v Európe. Kedy, a či vôbec, bude digitálne euro existovať, zatiaľ nebolo rozhodnuté.