Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura mierne vzrástol na 1,1346 USD/EUR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Experti nepočítajú až do neskorého predpoludnia s výraznejším pohybom kurzu spoločnej európskej meny. Potom bude zverejnená správa o vývoji spotrebiteľských cien v eurozóne.

Frankfurt nad Mohanom 16. novembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny v piatok mierne vzrástol. Euro sa ráno predávalo po 1,1346 USD, teda pri o niečo vyššom kurze ako vo štvrtok (15. 11.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok referenčný kurz na 1,1305 USD/EUR.

Experti nepočítajú až do neskorého predpoludnia s výraznejším pohybom kurzu spoločnej európskej meny. Potom bude zverejnená správa o vývoji spotrebiteľských cien v eurozóne, ktorá by sa mohla postarať o nové impulzy. Analytici počítajú, že medziročná inflácia v októbri dosiahla 2,2 %, teda, že sa nachádzala mierne nad inflačným cieľom ECB.

V piatok ráno mierne posilnila aj britská libra, ktorá sa stabilizovala po prudkom štvrtkovom páde. Dôvodom štvrtkového oslabenia bolo odstúpenie niekoľkých ministrov vlády premiérky Theresy Mayovej, ktoré spôsobilo politickú krízu a zvýšilo neistotu týkajúcu sa brexitu. Mayová energicky obhajuje návrh dohody o brexite s Európskou úniou (EÚ), nie je však isté, že dokáže pre ňu získať podporu v parlamente.