Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Slovenskí farmári ďalej žiadajú vládu o pomoc pre vlaňajšie sucho

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

AKS znepokojuje, že ministerka Gabriela Matečná (SNS) už v tomto období sľubuje pomoc farmárom, ktorých trápi sucho aj tento rok, bez toho, aby najskôr vyriešila minuloročné odškodnenie.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Farmári z juhu a západu SR ďalej žiadajú vládu o pomoc pre vlaňajšie sucho. Uviedla to v tlačovej správe predsedníčka Agrárnej komory Slovenska (AKS) Helena Patasiová.

AKS si podľa nej nevie vysvetliť, prečo vláda odmieta pomôcť 98 poľnohospodárskym subjektom z juhu a západu Slovenska, ktoré boli vlani zasiahnuté suchom. Títo poľnohospodári na základe vyčíslenia strát Štatistickým úradom (ŠÚ) SR utrpeli stratu 28,6 milióna eur a väčšina z nich zaznamenala úbytok úrody až o 70 %.

Zdôraznila zároveň, že farmári z juhozápadu SR aj napriek prísľubu vlády neboli doteraz odškodnení. AKS sa preto s prosbou o pomoc opäť obrátila listom na premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), od ktorého žiada urýchlené vyriešenie celej situácie.

Podčiarkla, že AKS znepokojuje aj fakt, že ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) už v tomto období sľubuje pomoc farmárom, ktorých trápi sucho aj tento rok, bez toho, aby najskôr vyriešila minuloročné odškodnenie. "Podobný prísľub dostalo svojho času aj 98 poľnohospodárskych subjektov s 2500 zamestnancami z južného a západného Slovenska. Dnes sa očakáva, aby ministerka Matečná predložila sumarizáciu za rok 2017 na rokovanie vlády SR. Pretože k ministerkinmu prísľubu o pomoci sa pripojil aj predseda vlády Peter Pellegrini, AKS si dovoľuje listom osloviť pána premiéra s opätovnou žiadosťou o pomoc," zdôraznila Patasiová.

Pripomenula, že farmári z juhu a západu SR vyčíslili pred časom svoje straty zo sucha na 38,6 milióna eur. ŠÚ SR farmárom minulý mesiac, na základe analýzy dopadov sucha z minulého roku, odobril straty na úrovni 28,6 milióna eur. "Tieto financie teraz poľnohospodárom chýbajú na úhradu daní, poistného, faktúr za semená, osivá, hnojivá a iné položky," spresnil podpredseda AKS Arpád Mészáros.

"Odhliadnuc od politických prekáračiek, ktoré sme minulý týždeň na túto tému sledovali, faktom ostáva, že 98 poľnohospodárskych subjektov kritickú situáciu bez pomoci od štátu nezvládne. Väčšina z nich zaznamenala úbytok na úrode až o 70 %," dodal Mészáros.