Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Európske akcie vyskočili na 22-mesačné maximum

Foto: TASR/AP

Podporili ich predovšetkým pozitívne makroekonomické údaje.

Londýn 4. januára (TASR) - Európske akcie dnes vyskočili na 22-mesačné maximum, informovala agentúra Reuters. Podporili ich predovšetkým pozitívne makroekonomické údaje.

To signalizuje, že akciové trhy aj napriek predpoludňajšiemu výpredaju pokračujú v raste. Očakáva sa, že v najbližších 3 až 6 mesiacoch by mohli posilniť o 7 %. Príčinou dopoludňajšieho poklesu boli obavy, že americká centrálna banka Fed začne ukončovať monetárne stimuly ešte tento rok.

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 dnes posilnil o 0,4 % a ukončil obchodovania na úrovni 1167,24 bodu, čo je jeho najvyššia zatváracia cena od začiatku roka 2011. Tento rok si index už pripísal 2,8 % vďaka fiškálnej dohode v USA. Vlani vzrástol o 13 % a aktuálne je 23 % nad úrovňou, na ktorej sa nachádzal v júni 2012.

Dnešná správa inštitútu ISM ukázala, že americký sektor služieb, ktorý podporili nové objednávky, rástol v decembri najrýchlejšie za 10 mesiacov. Navyše, v USA sa v decembri vytvorilo 155.000 nových pracovných miest mimo poľnohospodárstvo, čo je o niečo viac, ako sa očakávalo.

USA sa vyhli fiškálnemu útesu a riziká tvrdého pristátia Číny alebo rozpadu eurozóny výrazne klesli. Predpokladá sa tiež, že výsledková sezóna za 4. kvartál mierne prekoná očakávania. Informovala o tom agentúra Reuters.