Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Európska komisia schválila štátnu pomoc pre španielsku banku Bankia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Celkový objem záchranného balíka pre Bankiu zahrňuje zhruba 4,5 miliardy eur, ktoré do banky naliala vláda v roku 2010 a garancie v objeme 19 miliárd eur pre Bankiu a jej materskú spoločnosť BFA.

Brusel 27. júna (TASR) - Európska komisia dala dnes súhlas na poskytnutie štátnej pomoci v objeme 23,5 miliardy eur pre španielsku banku Bankia.

Podmienkou však je, že Španielsko do šiestich mesiacov predloží plán reštrukturalizácie.

"Je jednoznačné, že banka bude musieť podstúpiť rozsiahlu reštrukturalizáciu," povedal komisár Európskej únie pre hospodársku súťaž Joaqín Almunia.

Celkový objem záchranného balíka pre Bankiu zahrňuje zhruba 4,5 miliardy eur, ktoré do banky naliala vláda v roku 2010 a garancie v objeme 19 miliárd eur pre Bankiu a jej materskú spoločnosť BFA. Tie poskytla vláda v tomto roku.


Španielsko nechce, aby sa pomoc pre banky započítala do verejného dlhu

Španielsko uviedlo, že bude naďalej požadovať, aby finančnú pomoc od krajín eurozóny dostali priamo domáce problémové banky. Takto by sa nezapočítaval do vládneho dlhu. Madrid varoval, že je to jeden z kľúčových momentov pre európsku menovú úniu.

Krajiny eurozóny sa dohodli, že Španielsko dostane až 100 miliárd eur na sanáciu domácich bánk, ktoré majú po spľasnutí realitnej bubliny v roku 2008 vo svojich portfóliách veľký objem toxických aktív. Španielsko oficiálne požiadalo o finančnú pomoc v pondelok (25.6.). Žiadosť však neobsahuje detaily týkajúce sa úveru, ako sú jeho výška, úroky a splatnosť. Podmienky úveru sa ešte len musia vyrokovať s krajinami eurozóny. Podľa auditu španielskych bánk zo strany dvoch nezávislých audítorov španielske banky potrebujú 62 miliárd eur.

Podľa súčasných pravidiel peniaze zo stabilizačného fondu musia ísť cez vládu. Rastú obavy, že vláda nakoniec bude musieť zaplatiť väčšinu z pomoci, ktorú dostanú banky, a tiež bude musieť požiadať o finančnú pomoc. Výsledkom je, že investori požadujú pri nákupe španielskeho dlhu vyššie úroky.

"Budem pokračovať v snažení, aby banky boli rekapitalizované priamo," povedal španielsky premiér Mariano Rajoy v parlamente. Minister financií Luis de Guindos uviedol, že dnes o tom bude rokovať s ministrami financií eurozóny. Nie je jasné, či o tejto záležitosti budú rokovať aj lídri Európskej únie na summite, ktorý sa bude konať vo štvrtok a piatok (28. a 29. júna).

Výnos 10-ročných španielskych dlhopisov dnes predstavoval 6,79 %, pričom minulý týždeň prekročil kritickú 7-% hranicu. "Najdôležitejšou otázkou týchto dní je otázka financovania," povedal Rajoy v parlamente. "Pri týchto cenách sa nemôžeme dlhodobo financovať. Niektoré inštitúcie a finančné ústavy už nemajú prístup na trhy." Dodal, že toto sa nedeje len v Španielsku, ale aj v Taliansku i ďalších krajinách.