Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Euro oslabilo, pohybuje sa pod hranicou 1,25 USD/EUR

Foto: TASR/AP

Pokles kurzu odráža slabnúce nádeje trhov, že summit EÚ, ktorý sa bude konať vo štvrtok a piatok prinesie nejakú zásadnú zmenu riešenia dlhovej krízy.

Frankfurt nad Mohanom 26. júna (TASR) - Nízke očakávania týkajúce sa nadchádzajúceho summitu Európskej únie (EÚ) oslabujú spoločnú európsku menu, ktorej kurz je opäť pod hranicu 1,25 USD/EUR. Pritom ešte vo štvrtok (21. 6.) stála približne o 2 centy viac.

Dnes podvečer sa euro predávalo po 1,2469 USD. Európska centrálna banka (ECB) napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2475 (v pondelok: 1,2488) USD/EUR.

Aktuálny pokles kurzu odráža slabnúce nádeje trhov, že summit EÚ, ktorý sa bude konať vo štvrtok (28. 6.) a piatok (29. 6.) prinesie nejakú zásadnú zmenu riešenia dlhovej krízy. V médiách koluje materiál, ktorý na summit pripravili predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, prezident ECB Mario Draghi, predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker. Na siedmych stranách načrtávajú možné cesty smerom k bankovej a fiškálnej únii a podpore rastu.

"Nadchádzajúci summit zrejme neprinesie žiadne konkrétne opatrenia v oblasti eurobondov ani bankovej únie," uviedol ekonóm finančnej skupiny Jefferies Marchel Alexandrovich. Tiež sa neočakávajú nejaké zásadnejšie kroky v oblasti podpory rastu ekonomiky.

Investori vzhľadom na eskaláciu situácie očakávajú predovšetkým krátkodobé opatrenia, ako je aktivácia stabilizačných fondov EFSF a ESM na nákup talianskych a španielskych dlhopisov. Ak sa to nestane, výnosy španielskych dlhopisov zrejme opäť vyskočia nad kritickú 7-% úroveň.