Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Euro dnes posilnilo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Euro sa podvečer predávalo po 1,3240 USD.

Frankfurt nad Mohanom 2. januára (TASR) - Spoločná európska mena v prvý obchodný deň nového roka posilnila. Kurzovými ziskami reagovala na dohodu amerických zákonodarcov v rozpočtovom spore, informovala agentúra DPA.

Euro sa podvečer predávalo po 1,3240 USD. To je približne o pol centa viac ako pred schválením dohody americkým Kongresom v noci nadnes. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3262 (v pondelok: 1,3194) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7540 (0,7579) eura.

Obchodníci zdôvodňujú posilnenie spoločnej meny zvýšením rizikového apetítu investorov po dohode, ktorá odvrátila, aby USA spadli z takzvaného fiškálneho útesu. Od začiatku roka sa teda nezvýšia dane väčšine Američanov a nepríde k masívnym škrtom vo výdavkoch, čo by mohlo ekonomiku USA stiahnuť do recesie. "Euro má dobré šance dostať sa výrazne nad hranicu 1,33 USD," tvrdia experti banky HSBC Trinkaus.

Dohoda vo fiškálnom spore podporila aj dlhopisy krízou zasiahnutých štátov eurozóny. Úročenie dlhov Talianska a Španielska výrazne klesli. Prípadná recesia v USA by totiž mala negatívny vplyv aj na ekonomiky krízových krajín a sťažila by konsolidáciu ich verejných financií.

Hlavný ekonóm Dekabank Ulrich Kater však považuje pozitívnu reakciu finančných trhov na riešenie fiškálnej krízy v USA za prehnanú. "Koniec koncov väčšina pozorovateľov bola už začiatkom decembra presvedčená, že sa nájde riešenie." Euro tiež v priebehu dňa stratilo časť ziskov, keď jeho kurz krátkodobo vyskočil až na 1,33 USD/EUR.