Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Európska únia podporila 108 inovačných a život zlepšujúcich projektov

Na archívnej snímke portugalský eurokomisár pre vedu, výskum a inovácie Carlos Moedas. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Financovanie sa uskutoční prostredníctvom pilotnej fázy Európskej rady pre inovácie, ktorá podporuje inovátorov, podnikateľov, malé podniky a vedcov s ambíciou rozšíriť svoje podnikanie medzinárodne.

Brusel 17. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok uviedla, že zainvestuje celkovo 210 miliónov eur do 108 inovačných projektov, aby im pomohla rýchlejšie sa dostať na trh.

Financovanie sa uskutoční prostredníctvom pilotnej fázy Európskej rady pre inovácie (EIC), ktorá podporuje inovátorov, podnikateľov, malé podniky a vedcov s novými nápadmi a ambíciou rozšíriť svoje podnikanie medzinárodne.

Eurokomisár pre výskum, vedu a inovácie Carlos Moedas v tejto súvislosti zdôraznil, že každá zo spoločností, ktoré dostanú finančné prostriedky prostredníctvom Európskej rady pre inovácie, ponúka riešenie problému, ktorý ovplyvňuje každodenný život Európanov, či už v oblasti zdravia, životného prostredia, energie a ďalších okruhov.

"Teší ma, že Európska rada pre inovácie už plní svoj prísľub podpory inovátorov víziou a schopnosťou dosiahnuť pozitívnu zmenu vo svete," uviedol Moedas v správe pre médiá. Vybrané projekty zahŕňajú napríklad hybridnú simulačnú platformu pre neurochirurgiu, technológiu replikujúcu dažďový proces na dodávky udržateľnej pitnej vody, vakcínu proti rakovine zabraňujúcej tvoreniu metastáz, či technológiu na mapovanie kvality ovzdušia s vysokým priestorovým rozlíšením.

Finančné prostriedky budú prerozdelené v rámci dvoch častí cez pilotný projekt Európskej rady pre inovácie s rozpočtom tri miliardy eur, ktorý bol schválený na roky 2018 až 2020 v rámci výskumného a inovačného programu EÚ Horizont 2020.



spravodajca TASR Jaromír Novak