Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

EÚ sa snaží predísť tomu, aby virtuálne meny financovali terorizmus

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zmeny zavedené EK majú za cieľ riešiť spôsoby financovania terorizmu, zvýšiť transparentnosť v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí a posilniť boj proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam.

Brusel 12. februára (TASR) - Svetový vývoj v oblasti kryptomien vníma Európska komisia (EK) ako potenciálne riziko pre financovanie terorizmu, ale aj ako možnosť vyhýbať sa daňovým povinnostiam a prepierať špinavé peniaze. V júli 2016 preto exekutíva EÚ prijala opatrenia, ktorými chce týmto rizikám predchádzať a zabrániť im.

Zmeny zavedené eurokomisiou majú za cieľ riešiť nové spôsoby financovania terorizmu, zvýšiť transparentnosť v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí a posilniť boj proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam.

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans v tejto súvislosti spresnil, že iniciatíva Bruselu pomôže vnútroštátnym orgánom vyhľadať osoby, ktoré skrývajú svoje financie s cieľom spáchať trestné činy alebo teroristické útoky. "Členské štáty budú môcť získať a vymieňať si nevyhnutné informácie o tom, kto v skutočnosti vlastní obchodné a správcovské spoločnosti, kto obchoduje s virtuálnymi menami a kto využíva predplatené karty," opísal.

Podľa eurokomisárky pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věry Jourovej aktualizáciou štvrtej smernice o boji proti praniu špinavých peňazí, prijatej ešte v roku 2015, chce EÚ preklenúť všetky právne medzery, vďaka ktorým by sa teroristi, zločinci alebo hocikto iný mohol snažiť obísť daňové predpisy, a tak financovať svoje činnosti. Tieto právne medzery zahŕňali aj používanie kryptomien.

Akčným plánom na posilnenie boja proti financovaniu terorizmu eurokomisia rieši aj riziká vyplývajúce z obehu virtuálnych mien, a preto navrhla zahrnúť platformy na výmenu elektronických peňazí a poskytovateľov tzv. bitcoin peňaženiek do pôsobnosti smernice o boji proti praniu špinavých peňazí. Tieto subjekty budú musieť uplatňovať kontroly povinnej starostlivosti vo vzťahu ku klientovi pri výmene virtuálnej meny za menu reálnu, čím sa skončí anonymita spojená s takýmito výmenami.

spravodajca TASR Jaromír Novak