Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

EÚ predpovedá pokračovanie hospodárskeho rastu v rokoch 2018 a 2019

Európska centrálna banka vo Frankfurte nad Mohanom Foto: TASR/AP

Komisia upozornila, že po silnom raste počas piatich po sebe nasledujúcich štvrťrokoch sa hospodársky rozmach v prvej polovici roka 2018 zmiernil.

Brusel 12. júla (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok zverejnila priebežné hospodárske prognózy pre členské krajiny EÚ na roky 2018 a 2019. Rast má v tomto období zostať výrazný, pričom v EÚ a aj eurozóne by mal dosiahnuť tento rok úroveň 2,1 percenta a na budúci rok úroveň dvoch percent.

Komisia upozornila, že po silnom raste počas piatich po sebe nasledujúcich štvrťrokoch sa hospodársky rozmach v prvej polovici roka 2018 zmiernil. V súčasnosti by mal byť v EÚ aj v eurozóne o 0,2 percentuálneho bodu nižší, ako sa predpokladalo na jar.

Očakáva sa, že dynamika rastu sa v druhej polovici tohto roka mierne posilní, lebo podmienky na trhu práce sa zlepšujú, klesá zadlženosť domácností, dôvera spotrebiteľov je na vysokej úrovni a menová politika je stále priaznivá.

Podpredseda EK pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis v tejto súvislosti skonštatoval, že vzhľadom na prognózovaný 2,1-% rast HDP, ktorý by sa mal tohto roku dosiahnuť v eurozóne aj v EÚ ako celku, hospodárska činnosť Európy zostáva na stabilnej úrovni.

"Z úpravy rastu HDP smerom nadol, ku ktorej došlo od mája, však vyplýva, že nepriaznivé vonkajšie prostredie, napríklad narastajúce obchodné napätie s USA, môže znížiť dôveru a negatívne ovplyvniť hospodársky rozmach. Čoraz väčšie vonkajšie riziká sú len ďalšou pripomienkou toho, že treba posilniť odolnosť našich hospodárstiev a eurozóny ako celku," vyhlásil Dombrovskis.

Podľa názoru eurokomisára pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierra Moscoviciho by rast v EÚ mal pretrvávať, pretože menové politiky sú naďalej ústretové a nezamestnanosť klesá. Skonštatoval, že hoci ďalší nárast protekcionistických opatrení prináša riziko horšieho vývoja, exekutíva EÚ na roky 2018 a 2019 predpokladá pokračujúci hospodársky rozmach. Obchodné "vojny nemajú žiadnych víťazov, iba obete," odkázal na súčasný spor medzi USA a EÚ ohľadom režimu ciel.

Podľa stanoviska eurokomisie základné podmienky pre udržateľný hospodársky rozmach v EÚ a eurozóne zostávajú zachované. Zmiernenie rastu vyplýva z dočasných faktorov, určitú úlohu však zohralo aj narastajúce napätie v medzinárodnom obchode, vyššie ceny ropy a politická neistota v niektorých členských štátoch.

V dôsledku nárastu cien ropy (od jari) sa predpokladá, že inflácia v tomto roku dosiahne v priemere 1,9 % v EÚ a 1,7 % v eurozóne. V oboch prípadoch to predstavuje nárast o 0,2 percentuálneho bodu v porovnaní s jarným obdobím. Prognóza na rok 2019 sa pre eurozónu zvýšila o 0,1 percentuálneho bodu na 1,7 %, pre EÚ však zostáva nezmenená na úrovni 1,8 %.

V základnej prognóze exekutívy EÚ sa nepočíta s ďalším stupňovaním napätia v obchode. Ak by napätie narastalo, malo by to negatívny vplyv na obchod a investície a vo všetkých zúčastnených krajinách by sa znížila prosperita. K ďalším rizikám patrí možná volatilita finančných trhov spojená okrem iného s geopolitickými rizikami.

Komisia čisto teoreticky zohľadnila aj faktor brexitu. Vzhľadom na pokračujúce rokovania o podmienkach vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ prognózy eurokomisie na rok 2019 vychádzajú z čisto teoretického predpokladu, že sa obchodné vzťahy medzi zvyškom EÚ a Britániou nezmenia. Tento predpoklad slúži len na účely prognózy a nemá žiadny vplyv na prebiehajúce rokovania na základe článku 50 Lisabonskej zmluvy.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)