Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

EÚ odkázala USA, že by mala byť oslobodená od ciel na oceľ a hliník

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump predĺžil EÚ, Kanade a Mexiku výnimku na clá na dovoz ocele a hliníka o 30 dní.

Brusel 1. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že berie na vedomie rozhodnutie Spojených štátov amerických o predĺžení výnimky Európskej únie z dovozných ciel na oceľ a hliník o jeden mesiac, do 1. júna 2018, toto opatrenie však podľa Bruselu predlžuje neistotu na trhu.

Americký prezident Donald Trump predĺžil EÚ, Kanade a Mexiku výnimku na clá na dovoz ocele a hliníka o 30 dní. Biely dom to oznámil v pondelok (30.4.) večer, len štyri hodiny pred vypršaním dočasnej výnimky 1. mája.

"Rozhodnutie USA predlžuje neistotu na trhu, ktorá už ovplyvňuje obchodné rozhodnutia. EÚ by mala byť úplne a trvalo oslobodená od týchto opatrení, pretože tie nie sú odôvodnené na základe národnej bezpečnosti," uviedla exekutíva EÚ v oficiálnom vyhlásení.

Dokument eurokomisie pripomenul, že nadmerná kapacita v odvetví ocele a hliníka nevzniká v EÚ. Naopak, Únia sa za posledné mesiace zaoberala na všetkých možných úrovniach, aj s USA, aj s ďalšími partnermi, aby našla riešenie tejto otázky.

EÚ tiež dôsledne vyjadrila ochotu diskutovať o aktuálnych otázkach týkajúcich sa prístupu na trh, ktoré sú predmetom záujmu oboch strán, zároveň však jasne uviedla, že ako dlhodobý partner a priateľ USA nebude rokovať "pod hrozbami".

"Každý budúci transatlantický pracovný program musí byť vyvážený a vzájomne prospešný," uvádza sa vo vyhlásení EK.

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová bola v tejto súvislosti v posledných týždňoch v pravidelnom kontakte s ministrom hospodárstva USA Wilburom Rossom, ako aj s americkým obchodným splnomocnencom Robertom Lighthizerom. Tieto diskusie budú pokračovať aj v priebehu mája.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)