Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Ministri financií odklepli ďalšie opatrenia proti daňovým únikom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ide predovšetkým o dve novely smernice o DPH.

Luxemburg 22. júna (TASR) - Ministri financií Európskej únie (EÚ) dosiahli na piatkovom rokovaní Ecofinu v Luxemburgu politickú dohodu k balíku opatrení na boj proti podvodom pri dani z pridanej hodnoty (DPH). Ide predovšetkým o dve novely smernice o DPH.

Prvý návrh dáva členským štátom EÚ možnosť implementovať do svojej vnútroštátnej legislatívy voliteľný mechanizmus prenesenia povinnosti zaplatiť daň na kupujúceho (reverse charge). Členské štáty tak budú mať možnosť uplatňovať tento mechanizmus pri jasne stanovenom zozname tovarov a služieb, do ktorého patria aj vybrané poľnohospodárske produkty, napríklad obilniny. Nebude pritom potrebné upovedomiť Európsku komisiu (EK) a v prípade, že členský štát odhalil podvody pri uvedených tovaroch alebo službách, môže si ho hneď transponovať do svojej národnej legislatívy.

"Aj napriek silnému tlaku niektorých členských štátov sa nám podarilo spolu s Maďarskom, Bulharskom a Rumunskom presadiť, aby sa mechanizmus prenesenia daňovej povinnosť mohol použiť aj na niektoré poľnohospodárske komodity," zhodnotil minister financií SR Peter Kažimír.

V praxi bude podľa neho tento systém fungovať tak, že v prípade obchodovania medzi platiteľmi dane dodávateľ obilia predá obilie odberateľovi a vystaví faktúru bez DPH, s odkazom, že osobou povinnou platiť daň je kupujúci. Ten následne DPH na výstupe uvedie v daňovom priznaní a bude mať právo na odpočítanie DPH. Tento systém v súčasnosti už funguje pri predaji emisných kvót.

Druhý návrh, na ktorom sa dnes ministri dohodli, umožní členským štátom EÚ prijať okamžité opatrenia v prípade náhleho a masívneho podvodu na DPH. Ide o mechanizmus rýchlej reakcie, na základe ktorého členský štát do jedného mesiaca po odsúhlasení EK môže zaviesť prenesenie povinnosti zaplatiť daň na kupujúceho pri podvodných transakciách. Zavedenie tohto opatrenia je podmienené súhlasom komisiou, ako aj súčasným podaním žiadosti o výnimku zo strany členského štátu a jej následným jednomyseľným schválením ostatnými členskými štátmi.

"Plne si uvedomujeme vážnosť situácie, pokiaľ ide o boj proti podvodom na DPH a nevyhnutnosť prijať také nástroje v oblasti DPH, ktoré umožnia reagovať finančnej správe v reálnom čase a obmedziť stratu na príjmoch v štátnom rozpočte," konštatoval Kažimír.

Slovenská republika podľa neho od začiatku podporovala balík opatrení na boj proti podvodom s DPH, ktoré by mali pomôcť eliminovať podvody hlavne pri obchodovaní s poľnohospodárskymi plodinami a mobilnými telefónmi, na ktoré finančná správa narazila v poslednom období.